Компютърни вируси крадат ? 39 млрд.

Най-много нежелани имейли в Европа идват от САЩ

Брюксел обяви тотална война на хакерите

Европейските национални регулаторни власти в областта на телекомуникациите трябва да се борят по-активно със засилващия се поток от „киберболести“, призова Европейската комисия.

ЕС вече планира да се бори срещу спама (нежеланите електронни съобщения) с нови правила, които ще улеснят съдебното преследване на хората, които изпращат спам.

Въпреки че ЕС забрани спама през 2002 г., мярката допринесе минимално за решаването на проблема. Говорителят на ЕК Мартин Селмейр съобщи, че според публикувани неотдавна данни спамът заема до 85% от всички електронни съобщения. Според базирания в Сан Франциско изследователски институт Ферис рисърч (Ferris Research) спамът през 2005 г. е струвал 39 млрд. евро в световен мащаб. ЕС твърди, че проблемите идват от страни, които са външни за него. Най-много са спам съобщенията от САЩ – те „произвеждат“ 21,6% от спама, който идва в Европа. Следва Китай – с 13,4% и Франция – с 6,3%.

Когато разберете, че сте жертва на спам схема, единственото, което може да направите, е да се ядосате, защото едва ли някога ще осъдят мозъците, заразили компютъра виНяма човек, който използва електронна поща, да не е получавал нежелани имейли. Но едва ли някой се досеща, че отваряйки писмо за привлекателни стоки, всъщност може да стане съучастник на наказуемо от закона дело. Защото високоинтелигентни програми започват да използват ресурсите на вашия компютър за препращане на хиляди спам писма.

Около 200 криминални банди стоят зад 80% от спама според Spamhaus, службата, която се бори с този проблем във Великобритания. Експертите твърдят, че това се дължи на свръхпроизводството на компютърни програми, които хакват домашните компютри. Тези „зомби нетработници“, наричани още „вируси“, могат да навържат във верига 100 000 PC-та, които да работят за мошеници, без самите притежатели да знаят. Използвайки домашните компютри, хитреците изпращат милиони имейли анонимно. Тези програми се изработват от професионалисти и са много по-усъвършенствани от едновремешните „троянските коне“, които се пишеха от тийнейджери, които искат да се изфукат.

„Преди ставаше дума само за изтъкване на възможности, сега за кражба“, казва служителят на фирмата за интернет сигурност SurfControl Харниш Пател. Той твърди, че спамът коства на фирмите $1000 годишно на служител, което се изчислява в изгубена продуктивност и високи сметки за компютър. Домашните потребители се излагат и на висок риск от имейли, които искат да разкриват банкови сметки. Броят на нежеланите имейли се е утроил от юни насам и сега всеки 9 от 10 писма в света са спам, отчита US фирмата за интернет сигурност Postini. „Имейл системите просто се пръскат по шевовете, за да се справят със спама“, заявява вицепрезидентът на Постини Дан Дръкър. Фирмата му е засякла 7 млрд. имейла в света през ноември в сравнение 2,5 млрд. през юни. Спамът във Великобритания е скочил с 50% в последните 2 месеца според компания SurfControl. Топпроизводителите на спам са САЩ, Китай и Полша, показва изследване на фирма Marshal.

Това, което особено затруднява залавянето на съвременните спам системи, е, че програмите изпращат само по няколко имейла от всеки компютър. Освен това писмата се маскират зад думи, които заблуждават и филтри, които трябва да ги елиминират. Така Viagra става V1@gra. Освен това се изпращат в графична форма, която трудно се улавя от антивирусните програми. Произволни откъси от класически романи също объркват филтрите, търсещи за ключови думи. Не е особено продуктивно и антиспам законодателството. Първата US присъда бе произнесена миналата година, докато във Великобритания все още няма обвинение по антиспам законодателството, гласувано през 2003 г. Дейв Ранд от фирма Trend Micro също не е оптимист, че някога проблемът ще се реши. „Този проблем ще спре, когато хората престанат да купуват хапчета за отслабване, билки и сексуални играчки. Тези продукти са се продавали и през Средновековието. Това не е компютърен, а човешки проблем.“

Европейската комисия похвали усилията на Холандия и Финландия в борбата срещу спама. Според нея холандската стратегия за борба със спамърите – само с петима души, които работят на пълен работен ден по проблема, и с техническо оборудване за 570 000 евро, трябва да бъде пример за регулаторните власти в други държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *