Конфликтите ще намалят растежа на световната търговия

Глобалната търговия през 2014-2015 г. ще се увеличи доста по-малко от прогнозираното досега, обяви Световната търговска организация (СТО). Като причина за влошените очаквания се посочват ескалиращите регионални конфликти и епидемията от ебола в Западна Африка.

Според новата оценка глобалната търговията със стоки ще се увеличи с 3.1% през настоящата година, което е с една трета по-малко от априлската прогноза за ръст с 4.6%. Корекция има и при прогнозите за 2015 г., като вместо 5.3% сега се очакват 4% растеж. Това представлява значителен спад под 5.2% – средното ниво за темпа на растеж през последните 20 години.

Попарени надежди

Икономистите на СТО очакваха добро бъдеще за търговията след двегодишно свиване, но вместо това тя стагнира в началото на 2014 г. заради слабо търсене в развиващите се държави, няколкото студени вълни в САЩ и увеличаването на данъка върху продажбите в Япония. Перспективите са помрачени и от продължаващо напрежение заради кризата в Украйна, задълбочаващия се конфликт в Близкия изток и разпространяването на епидемията от ебола.

„Международните институции ревизираха значително прогнозите си за ръста на БВП след разочароващите данни от първото полугодие. В светлината на това прогнозата на СТО за повишение на търговията също беше понижена за тази и следващата година. Неравномерният икономически растеж и геополитическите търкания продължават да създават рискове за търговията и през второто полугодие“, отбелязва генералният директор на СТО Роберто Азеведо. Той използва влошените прогнози, за да изтъкне важността на финализирането на споразуменията от Доха, които трябва да либерализират още повече търговията между 160-те членки на организацията.

Рискове за търговията

Като един от основните проблеми се посочват взаимните икономически санкции между САЩ и ЕС, от една страна, и Русия, от друга, които са се отразили видимо на земеделските суровини. Конфликтите в Близкия изток могат да доведат до поскъпване на петрола и да застрашат доставките на енергийни ресурси, предупреждава СТО.

Организацията изтъква, че растежът и износът са особено потиснати в региони, разчитащи на търговията с природни ресурси като Южна и Централна Америка. Анализаторите очакват в тези региони външната търговия да спадне с 0.7% през 2014 г. поради комбинацията от граждански конфликти, ниски цени на добиваните там суровини и забавянето на азиатските пазари, които поемат голяма част от износа. Нестабилното възстановяване на икономиките на САЩ и Германия също забавят глобалния износ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *