Кооперативните банки са по-устойчиви към кризата от мастодонтите

 
    Интересът на организаторите на конференцията от „Атлас Финанс“ ЕАД точно към сътрудничество с официалните представители на Австрия  у нас е обясним. По своите размери централноевропейската държава е съизмерима с България, Австрийската икономическа школа е една от водещите в Европа и света, а като стандарт на живот и икономическо развитие тя е пример за подражание, особено след приемането на България в ЕС. Това беше подчертано при откриването на конференцията и от председателя на организационния комитет д-р Петър Нейчев.
   От своя страна търговското аташе на посолството на РАвстрия Щефан Гебесхубер в поздрвлението си към участниците в конференцията също постави ударението на онези аспекти от австрийската икономика, които засягат точно ролята и мястото на кедитните кооперация в нея. При класацията на кредитните сдружения в Европа Австрия е на челно място, като пазарният дял на кооперативните банки заема около една трета от сектора в страната, като кооперативните членове в тях са почти милион и половина. Така кооперативната система е носищ стълб на австрийския банков пазар. Те са определяни като „финансово близък доставчик“ за малкия и средния бизнес, който обхваща 99,6 на сто от австрийските предприятия. И такива конференция като тази са изключително полезни за дискусията за различните модели на кооперативно кредитиране и  техният успех в бъдещото развитие.
  Участниците на конференцията имаха  възможност да изслушат и едни от най-видните представители на това направление в Австрийската икономическа школа. Проф. д-р Йохан Бразда по един интересен начин представи темата за традициите в европейското кооперативно дело и възможностите за алтернативно финансиране, както и различните модели – шведски, финландски, австрийски, немски, както и практиките в Азия.
Д-р Тоде Тодев се спря на съвременните аспекти на поведение на кооперативните банки по време на финансовата криза, както и на коментарите защото тези банки се оказаха по-резистентни по време на кризата и по-леко ще понесат последствията от нея в сравнение с многонационалните банки, коитио се задъхват една по една и само помощта на правителствата ги спасяват от фалит.
Освен че беше интересна, третата тема беше по-малко позната и популярна за част от участниците в конференцията: „Зелени пари“ и техните банки в германоезичната област“. Тя беше разработена от д-р Херман Блисе, който подчерта още при встъплението, че клиентите на тези банки предпочитат не само да се управляват прозрачно техните спестявания, но и желаят те да се използват при проекти от сферата на възобновяемите енергии, здравеопазването, образованието, екологичното  строителство или земеделие…
   Всички участници в конференцията се обединиха около идеята да се създаде една работна група, която да разработи проект и да лобира за такива промени в българското законодателство, които ще позволят създаването на кооперативни кредитни организации или банки, с което ще се въприеме и един съвременен модел на развитие в банковия сектор.

Финанси

 
.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *