Косово обяви със 100 % мита търговска война на Сърбия

Косово реши от вчера да увеличи митата върху стоките от Сърбия със сто процента, предаде Танюг.  Министърът на търговията и индустрията Ендрит Шаля предложи увеличението, а премиерът Рамуш Харадинай го подкрепи.

В анализ на министерството, което предложи увеличението на митата върху стоки от Сърбия със 100 процента се посочва, че косовските производители се изправят пред различни „немитнически бариери в Сърбия“, тоест косовските продукти не могат да отидат на сръбския пазар. Добавя се, че „търговските бариери“ с Босна са същите като със Сърбия. Никой не може да продава свои продукти на косовския пазар като същевременно предотвратява продажбата на косовски стоки на своя пазар, изтъква министерството в предложението за увеличение на митата със 100 процента.

Електронното издание на водещия белград ежедневник Telegraf тълкува решението на косовските власти за увеличаване на митата за внос на сръбски стоки в страната на 100% като започването на търговска война.  Изданието привежда и пост в социалната мрежа „Туитър“ от косовския вицепремиер Енвер Ходжай. „Сърбия продължава агресивната си кампания срещу Косово на международната сцена. Това подкопава процеса на нормализиране. За да защити жизнените си интереси, правителството на Косово реши да увеличи на 100% митата за внос. Скоро ще бъдат обявени и допълнителни мерки“, написа на свой ред Ходжай.

Правителството на Косово трябва да незабавно да анулира решението си за въвеждане на мита в размер на 100 процента за стоките, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина. Това се казва в светкавично изявление на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, съобщи ТАСС.  В документа се казва, че въведените мита са в нарушение на Споразумението между страните от Централна Европа за свободна търговия (ЦЕФТА) и противоречи на духа на Споразумението между Косово и ЕС за асоцииране и стабилизиране.

Публична тайна е, че САЩ и Европейския съюз и респективно НАТО бяха основните „акушерки“ около зачеваването и раждането на самопровъзгласилата се държава Косово на изконни сръбски територии. Фактът, че държавата е инкубатор на престъпни групировки, занимаващи се основно с търговия на човешки органи, наркотици, оръжие и проституция е доказано известен на европейските специални служби, но под диктата на геополитическите интереси на САЩ тези „бизнес дейности“ на Косово се замитат под килима или открито се премълчават. Пресен случай беше и от тези  дни, когато под натиска на САЩ Косово беше на път да бъде приета и за член на международната полицейска организация Интерпол. Под същия този диктат и страни като Македония, България, Черна гора, Хърватия и Словения  гласуваха „за“ това членство, но дори и с тяхната помощ за втори път входната врата на Интерпол хлопна под носа на Косово. Но гласуването на страните от обкръжението на Сърбия бе основателна причина тя да реагира с възмущение срещу  своите съседи, които са подкрепили „наркокартелите“ от Косово. Това е все едно да направиш вълк пазач на стадото, изригнаха сръбските медии…

 

Стефан ПРОНЧЕВ  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *