Край Ламанша жп транспортът има две съдби

Докато Франция продължава да обсъжда либерализацията на железниците, Германия и Великобритания, пионери в тази материя с четвърт век преднина пред конкуренцията, поеха по два много различни пътя, съобщи Франс прес.Великобритания, която е приватизирала железопътния си транспорт още през 1994 година, редовно е определяна от френските синдикати като пример, който не бива да бъде следван.  В момента двайсетина частни компании си поделят пазара във Великобритания, но след няколко произшествия поддръжката на железопътната мрежа от 2001 година отново е поверена на обществена компания – Нетуърк Рейл (Network Rail). Противниците на либерализацията критикуват повишаването на цените и проблемите със сигурността. И наистина, според проучване, цитирано от вестник „Файненшъл Таймс“, в края на януари цената на билетите е нараснала с 25 процента спрямо 1995 година. Те са средно с 30 процента по-скъпи, отколкото във Франция.
От гледна точка на сигурността обаче Европейската статистическа служба Евростат отбелязва, че през 2016 година 40 души са загинали или са били ранени във Великобритания спрямо 131 във Франция.
За сметка на това по отношение на инфраструктурата Великобритания е далеч назад в сравнение с Франция при високоскоростните линии, тъй като има само една, по която преминава влакът Евростар (Eurostar) между Лондон и Париж, преминаващ през тунела под Ламанша.
Лейбъристката опозиция и нейният лидер Джереми Корбин се застъпват за повторна национализация – мярка, която печели одобрението на 60 процента от британците, според проучване на Скай Дейта (Sky Data). Основната причина за това са цените, които потребителите определят като твърде високи.
Реформата в Германия е „по-мека“ според Франс прес. След обединението страната също избра реформа, която отваря пазара на железопътните превози към конкуренцията. За разлика от Великобритания, в Германия никога не е ставало въпрос „да се взриви“ историческият оператор. Дойче бан (Deutsche ban), железопътната компания, която се роди от обединението на източногерманските и западногерманските жп оператори, е частно акционерно дружество, което е изцяло контролирано от федералната държава и превозва стоки и пътници, поемайки грижата за мрежата.
Много малко са частните компании, които са успели да си намерят място в нишата на най-важните жп линии. Въпреки критиките, главно заради закъсненията, Дойче бан си запазва почти монополно място в този сегмент с 99 процента пазарен дял. Въпреки това повече от една четвърт от по-периферните линии се експлоатират от частни оператори.
„Инфраструктурата остава водеща, тя управлява и уеднаквява условията за влаковете, които се движат. Няма пример в света за жп мрежа, която да не е напълно национализирана“, изтъква френският историк и специалист в областта на железопътния транспорт Клив Ламинг. „Британците отново национализираха железопътната си мрежа през 2001 и оставиха в ръцете на частния сектор само експлоатационни дружества, подчиняващи се на разпоредбите на национализираната мрежа“, допълва той.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *