Кратки финансови новини от 14.03.2015 г.

• Гърция сключи договор за партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Цапрас обеща в Париж, че страната ще изпълнява задълженията си по плащане на дълга и обвини международните кредитори, че чрез шантаж са принудили Атина да провежда политика на остеритет.

• Външният министър на Исландия Гунар Браги Свенсон обяви, че страната оттегля заявката си за членство в ЕС и отбеляза „В интерес на Исландия е да остане извън Евросъюза.“ По този начин дясноцентристкото евроскептично правителство изпълни обещанието си, с което дойде на власт преди две години.

• Великобритания е първата западна страна, подала заявка за членство в създаваната от миналата година под ръководството на Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции. Банката си поставя за цел да разклати хегемонията на западните финансови институти. Сред учредителите ѝ са освен Китай още 20 азиатски страни, включително Казахстан.

• Френската антимонополна институция наложи глоби за около €200 млн. на компании, произвеждащи млечни продукти, обвинени в създаване на картел за задържане на цените на киселото мляко (йогурт). Картелът включва 11 фирми и действа 6 г., преди да бъде разкрит с помощта на компанията Yoplait, също част от него. За сътрудничеството ѝ с властите компанията не глобена.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *