Кратки финансови новини от 28.01.2015

Според данни от днес на най-големия китайски портал за наемане на работа Zhaopin.com броят на обявите за вакантни места през последното тримесечие на миналата година е нараснал повече от третото: 37% спрямо 23% (числата се относно съответния период на 2013 година). Отбелязва се, че частните китайски компании наемат по-активно нови сътрудници от държавните и чуждите компании. От Zhaopin заявиха, че снижените темпове на икономически растеж засега не оказват забележим натиск върху трудовия пазар.

• Корпорация Sony Corp. обяви съкращаване на 1000 служители предимно в Китай, САЩ и ЕС. Сега за компанията работят 6000 души. Реорганизацията е предприета с цел до 2017 година Sony отново да стане печеливша.

• Печалбата на Apple (AAPL) за първото тримесечие на финансовата година (припомняме, че в САЩ финансовата година започва на 1 октомври) постави абсолютен рекорд за публични компании – $18 млрд. Това прави $3.06 печалба на акция при прогнози $2.60 (48% ръст). Предишният рекорд – $15.9 млрд – поставен през 2012 г., принадлежеше на ExxonMobil. Приходите са нараснали с 29,5% спрямо същия период на 2013 до $74.6 млрд. като средствата, получени от продажбата на компютри Мас и от Арр Store, също са рекордни за компанията. Както се очакваше, Apple обяви в тримесечния си отчет, че за първи път в историята ѝ продажбите на iPhone в Китай са по-големи от тези на американския пазар. (по Financial Times)

Подбор и превод Ваня Йошева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *