Кризата не подмина и франчайзинга

Икономическата криза се отразява много силно върху франчайзинговите вериги, които работят в България, независимо дали франчайзодателите са български или чуждестранни фирми.
До такава степен, че има опасност от компрометиране на идеята за франчайзинг. Това каза за БТА адвокат Светлана Ирасек, специалист в областта франчайзинга и управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Владимиров и Ко“. По думите й, когато са се сключвали договорите за франчайзинг, франчайзополучателите са бързали да станат членове на съответната верига, без да се консултират със специалист и без почти никакви възможности за маневриране в случай на криза.
Договаряли са обикновено месечни такси, базирани на оборота, но с фиксиран минимум. Сега има цели клонове на бизнеса, които реализират почти нулев месечен оборот, а фиксираният им минимум е например 1 000 евро месечно. В същото време често няма клаузи за безболезнено излизане от договора.
В този случай според адвокат Ирасек много важно е поведението на франчайзодателите. По думите й при чуждестранните се наблюдава по-зряло и разумно поведение на взаимопомощ в момент на криза, докато при българските франчайзодатели положението е по-неконтролируемо и в такъв случай франчайзополучателите започват да напускат веригата и тя започва да се разпада.
Все пак според адвокат Ирасек кризата засяга франчайзинга много по-малко отколкото другите форми на бизнес в съответния бранш, защото клиентите предпочитат утвърдените марки и сигурното качество. Най-тежко според нея е положението в недвижимите имоти и най-добро в хранителните вериги.
Адвокат Светлана Ирасек каза, че няма информация дали има фалирали франчайз-вериги, но ако има, те ще са сред по-новите и такива с чисто българско участие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *