Криза ли? За оръжия винаги има пари!

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Данните са фрапиращи

Въпреки кризата, която изправи немалко страни по света пред нерешими финансови проблеми, през миналата година във военни бюджети в световен план са отишли над 1.500 милиарда долара. Номер едно в тази скала остават САЩ.

 Дори финансовата криза не е в състояние да уязви военните разходи в световен план. Това е основната констатация в доклад на реномирания стокхолмски Институт за изследване на въпросите на мира. В сравнение с разходите преди 10 години, през 2009 г. оръжейните разходи в света са се увеличили с почти 100 процента. Начело в тази своеобразна класация са САЩ, които са отговорни за изразходването на 43 процента от глобалната сума, инвестирана за покупки на оръжие.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Нова надпревара?
Оръжейните разходи експлодират
По време на управлението на президента Джордж Уокър Буш военните разходи на САЩ са нараснали с 63 процента. Но също и при президента Обама военният бюджет на страната продължава да расте, се посочва в доклада на авторитетния стокхолмски институт. На второ място се нарежда Китай, а на трето – Франция. Най-значително са нараснали оръжейните разходи в Азия. Дори и в силно засегнати от финансовата криза държави почти не се е икономисвало от оръжейни проекти.
663% повече пари за оръжия
Китай и бързо развиващи се страни като Индия и Бразилия също са увеличили драстично оръжейните си разходи. Още по-рязко е увеличението в богати на суровини развиващи се страни. Така например от 2000 г. насам богатата на нефт африканска република Чад е увеличила оръжейните си разходи с цели 663 процента, а Азербайджан с 360 процента. Това се дължи не на последно място на често прикриваните истински приходи от  продажбата на суровини. Извън официалните рамки на военния бюджет част от тези приходи се използват за „корупционни“ оръжейни покупки.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *