Кристиян Лагард: Световната икономика е в опасност

Това казва директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю днес за френския вестник „Журнал дьо Диманш“. Миналата седмица при посещението си в Нигерия, Лагард каза, че прогнозата на фонда за 4 процента растеж на световната икономика през 2012 г. може да бъде ревизирана надолу, без да посочва с колко.
„Световната икономика е в ситуация на опасност“, посочва Лагард пред френския вестник. „Дълговата криза, която продължава и през 2012 г. след като на срещата си на 9 декември лидерите на ЕС временно успокоиха пазарите, е криза на доверието в публичния дълг и солидността на финансовата система“, посочва още Лагард.
Европейските лидери написаха черновата на нов договор за по-дълбока икономическа интеграция в еврозоната, но не е сигурно, че това ще доведе до овладяване на кризата, която започна от Гърция през 2009 г., а сега заплашва Франция и дори силната Германия.
„Срещата на 9 декември не беше достатъчно конкретна по отношение на финансите и беше доста объркана по отношение на фундаменталните принципи“, посочва Лагард. Според нея ще е полезно за европейците да говорят в един глас и да обявяват просто и детайлно разписание. „Инвеститорите го очакват. Великите принципи не са впечатляващи“, посочва тя.
Според нея част от проблема са националните призиви за протекционизъм, които са направили още по-трудно съставянето на международната стратегия за излизане от ситуацията. „Националните парламенти мърмореха срещу използването на публични пари, за да се подпомагат други страни. Протекционизмът е в дебата и всеки дърпа нещата към себе си“, коментира Лагард без да посочва конкретни държави.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *