Критиките на Тръмп срещу Амазон сринаха индексите на Уолстрийт

Критиките на президента Тръмп в социалните мрежи накараха основните индекси на Уолстрийт силно да се понижат в края на сесията на фона на срива на акциите на водещи технологични компании и опасенията от ново обтягане на търговските отношения между САЩ и партньорите им, предадоха световните агенции. Промишленият индекс Дау Джоунс загуби 458,92 пункта, или 1,9 на сто до 23 644,19 пункта. По-широкият Стандард енд Пуърс 500 отстъпи 58,99 пункта, или 2,23 на сто до 2581,88 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се понижи с цели 193,33 пункта или 74 на сто до 6870,12 пункта.
Сред факторите, оказали натиск върху котировките, бяха критиките на президента Доналд Тръмп срещу най-голямата американска компания за електронната търговия Амазон (Amazon). Книжата на интернет гиганта се сринаха с 5,21 на сто до 1371,99 долара за акция.

За по-малко от седмица американският президент Доналд Тръмп на два пъти атакува онлайн гиганта Амазон. През уикенда той отправи критики, че електронният търговец се ползва от несправедливо ниски тарифи на пощенските служби в САЩ и не плаща достатъчно данъци. Последно отново Twitter стана оръдие на атаката към Амазон,  предава Reuters. По-рано уебсайтът Axios написа, че Тръмп е „обсебен“ от Амазон  и търси начини как да притисне компанията чрез прилагането на антитръстови инструменти или закони. Евентуалното предприемане на регулаторни действия стресна инвеститорите, акциите на компанията се понижиха значително, а пазарната й капитализация падна с около 30 млрд. долара. „Докато сме на темата, отчетите сочат, че Пощенската служба в  САЩ ще губи средно по 1.5 долара за всеки пакет, който доставя Амазон. Това възлиза на милиарди долари“, коментира Тръмп в събота. Президентът не се поколеба да обвини и другата си любима мишена – Washington Post, собственост на главния изпълнителен директор на Амазон Джеф Безос, че лобира в полза на компанията. Вестникът, който често става обект на гневните изблици на американския президент, миналата година получи награда Пулицър за критично разследване по повод дарения на Тръмп за благотворителни организации.
Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *