Критични преговори за избягване на финансовата пропаст в САЩ

Ако политиците не постигнат споразумение за разпределяне на данъчната тежест, от 1-ви януари рекордният бюджетен дефицит ще продължи да се трупа, а икономиката и данъкоплатците ще бъдат ударени с налози за 600 милиарда долара.
Срещата е насрочена за следобед местно време, но не се съобщават подробности за очакваното ново предложение на Обама. Досега президентът настояваше упорито за повишаване на данъците само за най-богатите от 1-ви януари, но републиканците остават категорично против.
Лидерът на републиканците в Сената, Мич Макконъл, предупреди:
Това е разговор, който трябваше да проведем още преди месеци. Републиканците не възнамеряват да напишат празен чек за всичко, което предложат демократите, само защото се намираме на ръба на пропастта – това няма да е честно спрямо американския народ.
Запътили сме се право към пропастта, категоричен е лидерът на демократите в Сената Хари Рийд. За песимизма си той обвини републиканеца Джон Бейнър, който оглавява Камарата на представителите:
Американците не разбират, че Камарата се управлява диктаторски от своя председател, който не се съобразява с мнението на представителите. Ако той се съгласи да постави на гласуване запазването на данъчните облекчения за домакинствата с годишни доходи до 250 хиляди долара, законът ще бъде приет с огромно мнозинство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *