КТБ и ВТБ Капитал поведоха в битката за Виваком

Това твърдят пред “Труд” източници от кухнята на предстоящата продажба. Руско-българското сдружение преди ден е актуализирало офертата си с подобрени финансови условия и е изпреварило фаворизирания турски гигант “Тюрксел”. Преговорите в британската столица са изключително интензивни.
До четвъртък се спекулираше, че турската оферта е по-добра. Ден по-късно мачът се обърна! Финансовите инвеститори са дали повече от впечатляваща оферта – 850 милиона евро за 94% от капитала на телекома.  Преди седмица от централата на “Тюрксел” отхвърлиха като спекулация информациите на “Ройтерс” и “Блумбърг”, че оценяват БТК в диапазона 1-1,4 млрд. долара. Комшиите обаче отказаха да кажат “вярната” цена.
Турската компания неочаквано бе подложена и под натиск от страна на рейтинговата агенция “Фич”. “Файненшъл Таймс” съобщи, че агенцията възнамерява да свали рейтинга на “Тюрксел” заради участието й в приватизацията на БТК.  Странно е, че често спорещите помежду си трима основни акционери в “Тюрксел” – “Чукурова холдинг” на магната Мехмет Карамехмет, руската група “Алфа” и скандинавската “ТелиаСонера”, се споразумяха да подадат оферта, коментира още “Файненшъл Таймс”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *