„Кулбокс“ пуска свръхбърз интернет за малки фирми

Пловдивският оператор предлага оптичен интернет със скорост 1000 Mbps на достъпна цена

Пловдивската телекомуникационна компания „Кулбокс“ обяви, че пуска свръхбърз гигабитов интернет за фирми. Услугата засега е достъпна в София, Пловдив и Велико Търново и е предназначена предимно за малки и средни предприятия, като се предлага на месечна цена от 69 лв. Скоростта както на качване, така и на сваляне в мрежата на „Кулбокс“ е до 1000 Mbps. От компанията засега предпочитат да не коментират кога скоростната услуга ще бъде достъпна и за крайните потребители.

Според данни на платформата Akamai средната интернет скорост в България в 11 Mbps. Сравнение на „Капитал Daily“ на обявените на сайтовете на няколко телеком оператора услуги показа, че стандартните пакети както за бизнеса, така и за домакинствата, обикновено включват интернет с максимална скорост до 100 Mbps. С малки изключения се предлагат и услуги за компаниите със скорост до 250 Mbps., наречени гигабитов интернет, чието описание обаче технологично незадължително отговаря на описанието. Всъщност някои от операторите като БТК и „Мобилтел“ действително предоставят на своите корпоративни клиенти фиксиран интернет със скорост дори над 1000 Мbps. „Основното при нашата услуга е достъпната цена. И други телекоми предлагат гигабитов интернет с подобна технология за корпоративни клиенти, но на непосилни за малкия и средния бизнес цени“, коментира за „Капитал Daily“ изпълнителният директор на „Кулбокс“ Иво Димитров.

Ползи за технологичните компании
Подобна бързина на интернет услугата би могла значително да оптимизира комуникационния и работния процес в компаниите особено на онези с международен бизнес. Благодарение на гигабитовия интернет няма разлика в скоростта на достъп до български и международни сървъри. Това би било от полза например за аутсорсинг индустрията, където бързината на трансфера на данни е решаваща. Високоскоростният интернет може да улесни и развитието на технологичните и IT компании.

При скорост 1000 Mbps (за сваляне и за качване) дори когато интернетът е споделен от повече устройства в същия офис, зареждането не се забавя осезаемо. Технологията, която „Кулбокс“ използва, е Fiber to the Home (FTTH) и при нея всеки клиент, в случая всеки офис, разполага със собствено оптично влакно от техническия център. Тъй като това влакно не се споделя с други потребители извън офиса, няма загуба на скоростта, която достига до клиента, и реалната максимална скорост отговаря на обявената.

Кои са „Кулбокс“
Компанията от Пловдив е наследник на един от първите и най-големи доставчици на международен интернет в България – „Ай Ти Ди нетуърк“, която от 1997 до 2008 г. работи основно за корпоративни клиенти и оперира в София, Пловдив и Велико Търново. Проектът на „Кулбокс“ е започнал през 2009 г. с идеята услугата да се разшири и към крайни потребители с оптичен интернет, IP телевизия и IP телефония за частни и бизнес клиенти. „Цялата мрежа е оптична и изградена по технологията от ново поколение FTTH, в което през последните десет години са инвестирани над 10 млн. лв.“, обясни още Димитров.

Допреди година „Кулбокс“ реализира основните си приходи от продажбата на интернет на едро и към частни потребители, сочат отчетите на компанията за 2014 г. Относително малък е делът на обороти от бизнес услуги, като увеличаването е заложено като цел на компанията. За 2014 г. общият брой на клиентите е близо 8.5 хил., като 0.03% са генерирали една четвърт от оборота от 6.8 млн. лв. Според интернет страницата на компанията сред клиентите, на които „Кулбокс“ предоставя инфраструктурата и мрежата си, са и трите големи телекома – БТК, „Мобилтел“ и „Теленор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *