Купувачи и кредитори на БТК се споразумяха за условията

Обединението между Корпоративна търговска банка (КТБ) и руската VTB Capital от една страна и кредиторите на Българската телекомуникационна компания (БТК) от друга са постигнали споразумение, става ясно от официално съобщение на БТК до фондовата борса, цитирано от „Капитал“.
В споразумението са посочени „основните условия на продажбата и преструктурирането на групата на БТК, които ще бъдат осъществени чрез компромисна схема, прилагането на която се очаква да започне през август 2012 г.
Според съобщението, ако всички предварителни условия по сделката бъдат изпълнени, а регулаторните органи я одобрят, сделката ще бъде приключена още през септември.
В края на миналата седмица мнозинството кредитори одобриха предложението на КТБ и VTB Capital като засега публично е известно, че купувачът ще плати 130 млн. евро и ще поеме дълг от около 588 млн. евро.
Част от условията предвиждат остатъчният дълг да бъде допълнително изкупен от инвеститори, посочени от новия мажоритарен собственик, информира още „Капитал“.
Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и председател на надзорния съвет на банката Цветан Василев коментира пред интернет изданието LiveBiz, че заедно с VTB Capital ще са равнопоставени партньори „що се касае до цялостното управление на дружеството“.
Все още не е ясно как точно бъде разпределено дяловото участие на двете страни, като част от капитала трябва да бъде записан и от кредиторите на групата.
„Има одобрение на кредиторите, сключен е lock up agreement с лондонските кредитори до окончателен трансфер на акциите,“ посочи още Цветан Василев и отново заяви, че след стабилизирането на БТК ще и бъде потърсен стратегически инвеститор.
„Всичко е възможно. Очевидно е, че нито ние с VTB Capital, нито предишните и настоящите собственици сме стратегически инвеститори,“ коментира още Цветан Василев.
Офертата на КТБ и VTB Capital бе дълго обсъждана от основните кредитори на БТК. Паралелно с нея те имаха и собствена оферта, целяща самостоятелното преструктуриране на групата и последващата и продажба.
Преди две седмици обаче КТБ и VTB Capital бяха избрани за предпочитан кандидат. В края на миналата седмица той вече получи нужното мнозинство за ексклузивното споразумение и в момента то следва да бъде регистрирано в Лондонския съд, за да получи необходимата юридическа тежест.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *