КЦМ Пловдив започва два мащабни проекта за над 80 млн. евро

От: Ангелина Христозова

Инвестиции за повече от 80 милиона евро ще направи в идващите пет години Комбинатът за цветни метали (КЦМ) в Пловдив. Това заяви в петък на традиционната годишна пресконференция главният изпълнителен директор на КЦМ 200 Груп доцент инженер Никола Добрев.

За реализацията на проекта “Ново оловно производство” ще бъдат изразходвани 22 милиона евро, от които 6 милиона ще бъдат усвоени до края на 2007 г. Производството на олово от първични и вторични суровини ще бъде по шведска технология, благодарение на която рециклингът ще се увеличи от 25 на 50 процента.

Другият проект е “Ново цинково производство”, по който капиталовложенията са за повече от 60 млн. евро. Реализацията му е продължение на проекта, финансиран от японското правителство. Новите технологични решения са съобразени с изискванията за енергийна ефективност. С реализацията на тези проекти рязко ще се намалят енергийните разходи при производството на олово и цинк. В момента в предприятието се извършва многостранен енергиен одит. С това КЦМ ще постигне едновременно две цели: контрол над замърсяването и финансов обрат, заяви Никола Добрев.

Тази година се навършват 45 години от пускането в производство на металургичния комбинат. За този период предприятието е произвело близо 5 милиона тона цинк, олово и сплави от двата метала, добитото сребро е 2 400 тона.

До края на тази година се очаква да бъдат произведени 70 000 т цинк, 60 000 т олово, 63 000 кг сребро, 13 400 кг сребърни изделия, 240 кг кадмий, 900 т бисмутна сплав, 118 000 т сярна киселина.

Продуктите на КЦМ се търгуват на Лондонската борса, а също и на борсата в Истанбул и борсата за благородни метали в Дубай. Поевтиняването на долара, с който най-често се разплащат металите, както и курсът на йената, няма да намалят приходите на предприятието, тъй като използваме всички механизми за хеджиране и застраховане, обясни Никола Добрев. Очакваният нетен финансов резултат за настоящата година е около 10 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *