към блока„Русия убеждава страните от Близкия изток да се присъединят към БРИКС“

Ако още държави приемат бъдещата валута на БРИКС, това може да има отрицателно въздействие върху щатския долар, което може да доведе до неговия спад, съобщава портала Economy.bg.

Русия укрепва отношенията си с богатите на петрол ислямски държави в Близкия изток, като Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства, които вече изразиха желание да се присъединят към алианса БРИКС. На икономически форум, руският вицепремиер Оверчук подчерта, че този процес по дедоларизация и създаването на независима финансова система, независима от щатския долар, ще повлияе върху взаимодействието на Русия с ислямския свят.

Това може да доведе до това, че Русия може да убеди Близкия изток да приеме валутата на БРИКС, като един от основните производители на петрол, Саудитска Арабия, би могла да урежда международни сделки, използвайки новата валута на БРИКС вместо американския долар. Това може да промени динамиката на геополитическите сили в Азия и Близкия изток, преосмисляйки традиционните съюзи на държавите от региона със световни сили като САЩ и Европейския съюз.

Развитието на тези дейности може да доведе до спад на щатския долар. Саудитска Арабия, като основен производител на петрол, изнасящ значителни количества за САЩ и Европа, би могла да навреди на американската икономика, ако прехвърли своите трансгранични сделки към новата валута на БРИКС.

В допълнение Русия гледа на Близкия изток, като на потенциален пазар за трансгранични сделки за доставка на енергия и храни и възнамерява да укрепва връзките си с тези държави в бъдеще.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *