Кървавата баня на борсите продължава

В изявлението си вчера председателят на централната банка Бен Бернанке даде да се разбере, че се подготвя намаление на ресурса, с който се изкупуват ценни книжа от американския пазар. Месечно по тази схема в момента се наливат 85 млрд. долара в икономиката. Прогнозите са, че сумата на помощите ще бъде намалена до 50 млрд., с плавно редуциране до окончателно прекратяване на процедурата в края на 2014 година. Това породи масирани разпродажби на инвестиционни активи по целия свят, като днес тенденцията се запазва. Wall Street отвори с нови понижения, а Европа е към финала на една от най-лошите сесии за тази година. Dow Jones Industrial Average пада с 0.92% до 14 973 пункта.S&P 500 Index се понижава с 1.07% до 1 611 пункта.NASDAQ Composite Index губи 1.19% до 3 404 пункта. Преди отварянето на сесията отвъд океана излязоха данни за PMI -индексът в САЩ, който следи ситуацията в леката промишленост. Нивото му спаднало минимално от 52.3 пункта през май на 52.2 пункта през месец юни.Излязоха и данните за подадените първични молби за помощ при безработица, подавани от хора, които за пръв път протягат ръка за помощи. Техният брой се е увеличил с 18 хил. човека през миналата седмица до 354 хил. души. Четвъртъкът е най-тежък за инвеститорите в злато, които виждат драматично поевтиняване на благородния метал. Към този час той губи $ 70.20 от цената си до $ 1 303.80 за тройунция.
Цената на златото продължава да спада след като инвеститорите реагираха бурно на перспективите от свиване на програмата по подпомагане на икономиката от страна на ФЕД. Намаляването на обема на изкупуваните ценни книжа от пазара, а с това и по-малкото пари, които ще се изливат в икономиката, води до по-слаб инфлационен натиск. Така в качеството му на традиционно средство за борба с инфлацията, златото е потърпевшо.
Фючърсите за тройунция от благородния метал с доставка през август губят 5.51% от стойността си в днешната търговия. Спадът със $ 75.70 води до $ 1 298.30 за тройунция.
Влияние оказва и поскъпването на долара, който притисна еврото до $ 1.3192.
На фондовите борси разпродажбите се усилиха, като в Европа водещите индекси губят по повече от 2%.
Европейските борси поеха червената вълна от САЩ и Азия. Индексите в Лондон, Франкфурт и париж падат с по повече от процент, а еврото остава слабо към долара. FTSE 100 се понижава с 1.26% до 6 272 пункта.DAX INDEX губи 1.79% до 8 056 пункта.CAC 40 се понижава с 1.66% до 3 779 пункта.
Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че програмата по изкупуване на ценни книжа от пазара в САЩ може да не продължи да се изпълнява в досегашния й обем, а да бъде редуцирано количеството на изливаните по този начин пари в икономиката. Тази промяна може да се случи още през тази година, а самата програма да бъде прекратена през 2014 година, ако икономиката на САЩ демонстрира, че е постигнала етап, в който успява да реализира устойчив и съществен растеж. Това е новината, която инвеститорите очакваха нервно през последните дни. Тя не бе неочаквана, имайки предвид макроикономическите данни, отчитащи подобряване на състоянието на американската икономика. От сега нататък обаче анализаторите предупреждават, че пазарът на ценни книжа ще бъде много по-волатилен и ще реагира на всички данни, които предстои да излизат. Реакцията на Wall Street след изказването на Бен Бернанке от снощи бе негативна.Dow Jones Industrial Average спадна с 1.35% до 15 112 пункта. S&P 500 Index изгуби 1.39% до 1 628 пункта.NASDAQ Composite Index потъна с 1.12% до 3 443 пункта. В Азия също инвеститорите се впуснаха в разпродажби. Те са разочаровани допълнително и от данните за PMI-индексът, който следи леката промишщленост в Китай. През юни той се понижава до 9-месечно дъно, като равнището му е 48.3 пункта. Тоест, за втори пореден месец индустрията е под равнището от 50 пункта, което се счита за тревожно.Nikkei 225 се понижи с 1.93% до 12 989 пункта.Hang Seng Index изгуби 2.59% до 20 442 пункта.CSI 300 Index спадна с 2.29% до 2 345 пункта. На стоковите пазари лекият американски петрол поевтинява с 1.77% до $ 96.50 за берел. Сортът брент губи $ 1.63 до $ 104.49 за барел. За това развитие на търговията допринасят както новините след заседанието на борда на директорите на ФЕД, така и тревожните данни за състоянието на икономиката на  Китай. Във валутната търговия еврото поевтинява към долара до $ 1.3256. За ръста на долара спомага очакването на данни за продажбите на жилища и леката промишленост в САЩ. 
Източник-DarikFinance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *