К50: „Спиди“ е най-добрата компания на борсата за 2014 г.

Само две години след като излезе на борсата, куриерската компания „Спиди“ оглави К50 – класацията на публичните компании в България. В това със сигурност има символика и тя е, че инвеститорите искат нови компании. Такива обаче за съжаление рядко се появяват. От срива на борсата през 2008 г. досега са се листвали едва няколко дружества, а чисти първични публични предлагания за последната година и половина няма. Затова и намерението на технологичния холдинг „Сирма груп“ да стане публична компания с увеличение на капитала се прие оптимистично от пазара.

Представителите в К50 през тази година не са много по-различни от миналата – разбира се, с доста размествания и някои нови компании. В челото освен „Спиди“ са „Софарма трейдинг“, „М+С хидравлик“, а на четвърто място е „Химимпорт“. Холдингът традиционно винаги е в челните позиции, като това се дължи най-вече на големите му приходи, капитализация и сделки с негови акции, които често се сключват със свързани лица. Традиционните лидери от последните години – „Софарма“ и „Монбат“, отстъпват надолу заради спад в някои от показателите им.

Миналата година може да се нарече и нулева за фондовия пазар – индексите се повишиха с под 10%. И ако тя все пак започна с някакъв оптимизъм и стремеж на SOFIX към 600 пункта, проблемите с КТБ и ПИБ (и двете публични банки) много бързо охладиха този ентусиазъм. Така пазарът в България си намери още едно оправдание, за да не расте. А другите негативни фактори са все още тук – липса на достатъчно качествени компании, липса на чужди инвеститори заради ниската ликвидност, лоша икономическа среда. През миналата година силно се сви както оборотът, така и броят на сделките на борсата, което също е показателно за състоянието на пазара.

Борсовият куриер

За победителя в класацията определено има какво да се каже. През 2012 г. „Спиди“ излезе на борсата и постоянно показва подобрени резултати. През миналата година компанията придоби 100% от „Геопост България“ и румънската DPD. Продавач беше френската GeoPost, която от своя страна купи дял в „Спиди“ чрез увеличение на капитала и е вторият най-голям акционер. Именно тези сделки помогнаха на компанията да повиши приходите и печалбата си. От друга страна, това се харесва на инвеститорите и те я възнаграждават с по-високи цени на акциите. Анализаторите оценяват добре и корпоративното управление на компанията.

В момента основни акционери са „Спиди груп“ на Валери Мектупчиян с 66.11%, GeoPost има 25%, а останалите близо 10% са свободно търгувани. С придобиванията започна и стратегическото партньорство между GeoPost и „Спиди“ и двете компании ще разширяват присъствието си на Балканите. От няколко години „Спиди“ активно работи на румънския пазар, предлага услуги и за Гърция и има планове за разширение към Западните Балкани. Икономическата криза през последните години всъщност помага на компанията да расте и причината е, че много компании, съкращавайки разходи, изнасят някои транспортни и логистични дейности директно към куриерските компании.

В първата десетка на класацията са няколко компании, които през последните години успяват да се справят добре с кризата – „М+С хидравлик“ и „Хидравлични елементи и системи“. Благодарение на чуждите пазари резултатите им се подобряват и инвеститорите се отблагодаряват с интерес към тях. Двете дружества са от групата на „Стара планина холд“, която също е в топ 10 на К50.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *