Легенди и факти за кафето

По повод Световният ден на кафето, най-популярните кафенета често организират интересни инициативи и имат атрактивни празнични предложения за своите посетители, а ние ще се възползваме от специалния повод да си припомним как и къде се появява любимата на всички ароматна напитка и как се развива кафе индустрията в днешно време.

Какво значи киселинноста във вашата чаша кафе и как да я контролираме | Montecristo

Добре известна е легендата за кафето, която разказва, че за първи път ефектът от него е бил забелязан от етиопски пастири през 9 век, които установили, че козите ставали по-енергични и жизнени, след като са похапнали от растението. Това ги вдъхновило да приготвят напитка от зърната му, като много скоро след това то добило популярност и се разпространило в Африка и Арабския свят, информира economynews.bg.

За родината на кафето и произхода на думата всъщност все още се водят спорове. Според някои източници пастирите от легендата са живели в областта Каффа в Югозападна Етиопия, от където се смята, че произхожда и думата „кафе“. Други смятат, че родина на растението всъщност е Йемен, а друга версия за неговото наименование е, че „кафе” идва от арабското „кауе”, което означава сила, енергия. Тъй като в началото кафето е било известно в Европа като „арабското вино“, някои правят връзка между „кафе” и „кахва”, което на арабски означава „вино”.

Разкриха тайната на идеалната чаша кафе - Любопитно - DarikNews.bg
 Ето и няколко много любопитни факта за кафето, които може би не знаете:

Най-популярните сортове кафени зърна са два – Арабика и Робуста. 70% от кафето на световния пазар е Арабика. По-малко популярният сорт Робуста е с по-горчив вкус и 2 пъти по-високо съдържание на кофеин.

По-голямата част от кафето се произвежда в Бразилия. Там се произвежда 40% от световното кафе, а на второ и трето място по този показател се нареждат Виетнам и Колумбия.

Страната, в която се консумира най-много кафе, е САЩ с внушителните 400 млн. чаши кафе, изпити дневно или 146 млрд. годишно. Но ако говорим за употреба на кафе на глава на населението – то класацията се оглавява от Финландия, а САЩ дори не са в челната десетка.

Разтворимото кафе за масово производство е измислено през 1906 година от … Джордж Вашингтон, който обаче не е онзи Вашингтон, за когото всички си помислихме първо, а е белгиец по произход, който създава в Гватемала първото разтворимо кафе, пригодно за масово производство.

Нови 5 места за добро кафе в Европейската столица на културата - Под Тепето - Истината за Пловдив

Първата кафе машина е изобретена през 1827 година във Франция.

Смята се, че думата „Cappuccino“ произхожда от приликата на напитката капучино с облеклото, носено от монасите капуцини.

Знаете ли кое е най-скъпото кафе в света? То се произвежда от слонски екскременти и се нарича Black Ivory. Една чаша от това кафе струва 50 долара.

57% от кафето се пие на закуска, 34% – без връзка с хранене и 13% – след обяд и вечеря.

В една чаша кафе без захар има 0 калории.

В днешно време кафе индустрията става все по-мащабна – любопитно е, че кафето е вторият най-търгуван продукт в световен мащаб след нефта и втората най-консумирана напитка след водата. Произвежда се в над 60 страни в света – около 85% от световното население пие поне 1 чаша кафе дневно, а над 600 милиарда чаши кафе се изпиват годишно.

Нови 5 места за добро кафе в Европейската столица на културата - Под Тепето - Истината за Пловдив

Ежедневната ни доза енергия може и да идва под различна форма ароматно кафе, но със сигурност най-консумираната напитка в света след водата се пие и просто за удоволствие. A нa вcичĸи пpoтивници нa ĸaфeтo щe пpипoмним дyмитe нa фpeнcĸия пиcaтeл и yчeн Бepнap льo Бoвиe, ĸoйтo ĸaзвa: „Aĸo ĸaфeтo e oтpoвa, cъc cигypнocт дeйcтвa твъpдe бaвнo, щoм aз гo пия вeчe oceмдeceт гoдини”.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *