Лекарите искат оставката на Дянков, ”за да има ред в системата”

Вчера Българският лекарски съюз (БЛС) не одобри  предложения Национален рамков договор. Против подписването на договора са гласували 224-ма, 27 са били „за“, а 15 – „въздържал се“. Съборът се провежда в Новотел Пловдив и ще продължи до утре.
Договорът за обеми на работа и на цени за здравни услуги за 2013 г. ще мине през Надзорен съвет на НЗОК, после през здравното министерство и ще бъде приет от Министерски съвет, каза Цеков пред журналисти, цитиран от БТА.  „Има проблеми в здравеопазването, които никога няма да бъдат решени напълно и всяка година ще има какво да се решава. Бавно и постепенно намираме ефективно решение“, каза той. По думите му, прехвърлянето на дейности от МЗ към НЗОК е правен проблем, не на Касата, защото здравната политика се определя от министерството и от парламента.  Бюджетът на Касата за 2013 г. е приет – парите са със 76 милиона лева повече, каза Цеков. Повечето пари отиват при фамилните лекари и за болнична помощ. Междувременнно от лекарския съюз отново поискаха да бъде освободен финансовият министър Симеон Дянков, „за да има ред в системата“. Лекарите са изпратили две декларации до премиера, в които сигнализират „за действията на министър Дянков и за политизирането на здравната каса“, обясни по време на протест на съсловието пред Новотел Пловдив председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. По думите му около 2 милиарда са здравните вноски, пренасочени от министър Дянков. Вицепремиерът е ресорен за здравеопазването и явно желае да управлява еднолично сектора, заяви Райчинов. Според председателя на БЛС касата функционира като одържавен и политизиран орган. Касата предложи повече пари в хода на преговорите, ние се отказахме в името на правила и принципи, заяви Райчинов. По думите му парите за здраве трябва да се използват единствено и само за здравето на нацията.
Форма на протест срещу всичко това е и решението да не се подпише Национален рамков договор, каза Райчинов. По думите му няма как да се подпише, тъй като едва 7-8% от делегатите са гласували за подписването му. Повече от 90 на сто са против него и няма как да има преразглеждания, обясни Райчинов. „308 са регистрираните делегати на събора, всеки от тях представлява 75 лекари, „което е доста добра представителна извадка“. Не може да има методика за финансиране на болниците, която да не е съгласувана със съсловието, а да е решение на самата каса“, каза председателят на БЛС. Финансовата рамка вече е гласувана в парламента, така че ще бъде тази, която знаем – 2 милиарда и 700 милиона в НЗОК, около 300 милиона е бюджетът на министерството, каза Райчинов. По думите му след като лекарите не участват в Националния рамков договор, няма как да участват и в разпределянето на тези пари. Остава старият рамков договор с цени, обеми, определени еднолично от финансовия министър, обясни Райчинов. Индивидуални договори ще има, но по правилата на НРД 2012. Лекарите нямало да откажат да извършват лечебната си дейност. Райчинов успокои, че „няма опасност за населението по никакъв начин и няма да се допусне да се навреди на хората“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *