„Летящ старт“ в бизнеса е невъзможен без финансова грамотност

Пламен Йончев е изпълнителен директор на SIS CREDIT, който ще разкаже повече за опита на финансовата институция в подпомагането на стартиращи бизнеси при гостуването си на електронното списание „Финанси“. Защото с началото на Прехода и преминаването от централизирана планова икономика към свободен пазар българинът реши, че да се върти бизнес е най-лесната и свободна работа на света, нароиха се безброй фирми, напечатаха се милиони визитки, като под имената на притежателите им се изписваха най-различни длъжности според фантазията: управител, мениджър, директор /главен, генерален/, собственик и дори чорбаджия… Но този първоначален ентусиазъм бързо стихна пред реалностите и сега всички оцелели, в който и да е бранш, палят свещи да получат обществени поръчки или еврофондове.

Търсите и други отговори? На 28 юни в SOHO Sofia на среща-дискусия ще се обсъдят кои са важните първи стъпки за “Летящ старт”, кои са грешките, които да не допускате, както и да дадем пример с добри практики, към които да се стремите при започването на собствен бизнес. Акцент на цялата кампания ще бъде специалното внимание към социалните предприемачи, хората с увреждания и незаетите младежи до 29-годишна възраст със стартиращ бизнес.

  1. „Летящ старт“ в бизнеса – за някои може да означава даването на готови рецепти за успешен бизнес, за други – подаване на ръка, а за трети нещо друго, но все е свързано със споделен опит и реални резултати. Защо точно „Летящ старт“, с какъв заряд е пистолетът на съдията на стартовата линия?

   Зарядът на един старт винаги е, и трябва да бъде, положителен. Не смятаме, че точният израз е „подаване на ръка“ – ние помагаме, съветваме, учим, партнираме. Всяко начало е трудно и непознато, за това е хубаво да има около теб някой, който може да ти съдейства и даде отговор на безбройните въпроси. Финансирането не е единствената необходимост при стартиране на бизнес. Малко са фирмите в България, като SIS Кредит, който са специализирани в този тесен сегмент на т.нар. „микрофинансиране“ – изискват се дълбоки познания, не само финанансови и на пазара, но и на всички пречки, ограничения, задълбочени анализи и опознаване на бизнесите на клиентите. В този случай заедно с клиентите ни ставаме истински партньори от самия старт и е „Летящ“, защото заедно очакваме и се стремим към високи положителни резулати.

  1. Темата на информационната  кампания за повишаване на финансовата и бизнес грамотност на предприемачите звучи доста респектиращо. Но в България бизнесът почти 30 години се учи на пазарно поведение, но с малки изключения няма особено добри резултати и практики. Какво е Вашето мнение, г-н Йончев?

   Преките ни наблюдения показват, че има много кадърни хора в България, на които им се работи и имат добри идеи. За съжаление липсата на качествено образование  и  достъпна информация са основни пречки по пътя.. Оказва се, че много от младите предприемачи нямат нужните базови познания за стартиране на бизнес. Липсата на знания и опит води до неизбежни грешки, а това много често ги обезверява и обезкуражава. Има статистика, която показва, че 9 от 10 стартиращи компании в България фалират през първите две години. Именно за това смятаме, че освен финансова подкрепа стартиращите компании имат нужда и от менторство.

  1. В тази трудна задача, която си поставяте, имате ли партньори с които да работите заедно и ако да, кои са те? Може ли накратко да очертаете профилите на всеки един от тях, силните им страни, с които те ще допринесат към реализирането на амбициозната цел?

   Да, имаме партньори. Кампанията “Летящ старт” е насочена към три основни групи : социални предприемачи, хората с увреждания и незаетите младежи до 29-годишна възраст. Партньори са ни няколко организации в тази сфера. Основните са:

  • Reach for Change Bulgaria – Промяната България – организация с нестопанска цел, създаваща условия за подобряване на живота на децата чрез откриване и подпомагане на мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика.
  • фондация Заслушай се – Listen Up – организация с нестопанска цел, която създава среда за пълноценно включване на глухите хора чрез ефективни политики за достъпна среда и качествено образование.
  • както и MOVE.BG, Фондация SOS Предприемачи, Национален младежки форум, Synergia Foundation и BCause:

   Радваме се, че сме задено с тях в тази кауза и се надяваме да има положителен ефект. Всеки от партньорите ни има сериозен опит в съответната област и ще ни помогнат с конкретни съвети за всички заинтересовани предприемачи

  1. Препратката към Петър Берон – „Рибен буквар за бизнеса“ е обещаваща, но как ще научите тези, които казват „А“, да стигнат и до „Я“ в тази сложна материя като бизнеса, където всеки иска да е силен, конкурентноспособен, успешен, иновативен и т.н. И разбира се – началото винаги да е с летящ старт…
  2.  Важно е да се започне от някъде, да се постави основата, за да се гради нагоре. Не случайно решихме да запознаем хората с основни бизнес и финансови термини, които да им помогнат в реализирането на тяхната идея и изграждането на успешна  стратегия за адаптивност към променящата се среда. Това е дълъг процес, в който ние сме вдъхновени да бъдем ментори и партньори. Дали ще се стигне до „Я“ зависи от много фактори, няма как да гарантираме, но  е важно да опитаме и да положим заедно усилия.

5„Болезнената тема днес: имам идея, експертиза и енергия за осъществяването й също, но ми липсва финансовия ресурс. За банките съм дребен клиент, какво мога да предприема бързо, за да не бъда изпреварен на пазара. Ако по време на дискусиите Ви се зададе този въпрос, как бихте отговорили?

   Има няколко варианта за финансиране като всеки крие своите рискове и положителни страни. Тази тема дори е част от комуникационната ни кампания във фейсбук. Решихме да съберем на едно място различните възможности за финансиране, като сме описали плюсовете и минусите. Най-общо казано стартираща фирма в България може да получи финансиране:

  1. Лични спестени пари това – е най-безрисковият вариант – няма задължения, но все пак има шанс от демотивация и силно разочарование при евентуална загуба.
  2. Роднини и приятели: положителното е, че най-вероятно няма да поискат лихва,  но пък могат да се включват със съвети и мнение в бизнеса, което да създаде конфликти.
  3. Микрофинансиращи институции специализирани в сегмента (като подчертавам, че нямам предвиди „бързи кредити“): това са финансови институции, които разбират нуждите на стартиращите компании и ще ги подкрепят със съвети и менторство, отделно  ще предложат добра цена. Но все пак, въпреки че може да се договори гратисен период за плащане на главница, кредитът трябва да бъде издължен по предварително договорен погасителен план, дължи се лихва.
  4. Фондове за дялово финансиране: положителното при тях е, че са специализирани компании, които разбират нуждите на стартиращия бизнес, но пък са строго профилирани в определени сектори (основно ИТ). При този тип финансиране също специфично е, че влизат като дялов инвеститор, т.е. не трябва да се изплаща кредит, директно се получават пари за идеята, но след определен период трябва дългът да се изкупи обратно и парите да излязат от бизнеса.
  5. Държавна помощ, европейски програми:  това е канал с реална възможност за финансиране без необходимост за връщане на средствата, но трябва самоучастие – средства за първоначалната инвестицияи за стартиране на проекта.

   Кой от всички варианти ще избере предприемача вече е въпрос на личен избор и възможности. Ако реши да избере кредит от микрофинансираща институция ние можем да предложим специален продукт, в който сме в сътрудничество с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ (Фонда на фондовете), който е насочен именно към подкрепа на стартиращи компании в България.

 

Интервюто взе: Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *