Либийският петрол отми спомена за изтезаваните медици

Сега той е прегърнал нова политическа доктрина и нови политически приятели с много лошо минало, пише сръбският журналист Саша Милошевич в блога си в сайта „Хафингтън пост“, цитиран от БТА.
Саркози е впечатлен от новия либийски лидер Мустафа Абдул Джалил до такава степен, че напълно игнорира анализа на Центъра за проучване на тероризра и жертвите на терористични актове и на френския Център за проучвания по проблемите на разузнаването, които предупреждават, че „само малка част от членовете на либийския Преходен национален съвет са истински демократи“.
Останалите, според доклада, са смесица от „монархисти, ислямски екстремисти и бивши протежета на Кадафи, преминали по различни причини на страната на бунтовниците“. Саркози пренебрегна и думите на българския премиер Бойко Борисов, че „някои от новите демократи в Либия „са участвали в бруталните изтезания на българските медици.  Българите например наричат бившия командир на въоръжените бунтовнически части Абдуб Фатах Юнис, който бе убит на 28 юли, „главният инквизитор“. Именно неговите хора изтезаваха българските медицински сестри, опитвайки се да ги принудят да признаят, че са извършили престъпления, за които бяха обвинени. Да не забравяме и Идрис Лага, представян като „военен координатор на ПНС“, който е известен в България като председател на Асоциацията на близките на децата, заразени със СПИН.
„Формално независима, тази организация бе създадена от режима, за да се експлоатира до максимум болката на жертвите“, посочва Саша Милошевич, като цитира думите на известния български арабист Димитър Чуков. Сръбският журналист задава поредица от риторични въпроси: Възможно ли е човек, който е бил лоялен на Кадафи и си е затварял очите пред изтезанията на чуждестранни медицински работници, сега да говори за бруталността на сваления режим? Забрави ли Саркози, че бившата френска първа дама и негова съпруга – Сесилия Саркози, лично пристигна в Триполи като хуманитарен представител на ЕС и на Франция, за да изведе медицинските сестри от либийския ад?
„Да, знам, той има нов живот, нова съпруга, но някои неща не бива да се пренебрегват, като селективно ги изтриваме от паметта си“, подчертава  Милошевич. Очевидно е, продължава той, че Западът се нуждае от жестоки хора, които да изградят новата Либия. Не за първи път Западът сключва сделка с политическите слуги на диктатори, оставяйки петролът да отмие техните грехове в името на западните интереси, подчертава сръбският журналист и завършва –  либийският петрол ще излекува множество стари политически рани.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *