Лидерите на Г-8 умуват как да се преборят с високите цени

Лидерите на осемте най-развити индустриални страни се събират в японския град Тояко. В дискусиите на тридневната им среща на високо равнище се очаква да преобладават темите за икономическата криза, поскъпването на суровините и борбата срещу глобалното затопляне, съобщават осведомителните агенции.
На срещата на Г-8 ще бъдат одобрени мерки за борба срещу рязкото поскъпване на храните, разработени от Германия. Очаква се страните от Г-8 ще създадат по време на форума работна група за борба срещу тази криза.
Групата на най-развитите индустриални държави включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, Русия, САЩ, Франция и Япония. На форума са поканени също Ху Цзинтао, президентът на Китай, който не членува в Г-8, и лидери на африкански държави.
По време на среща в Шотландия през 2005 г. Осморката обеща да удвои своята помощ за Африка и до 2010 г. тя да достигне 50 млрд. долара годишно, но според неправителствени организации развитите държави може да не постигнат тази цел, посочва АФП.
Очаква се лидерите на Г-8 да обсъдят и положението в Зимбабве. Според служител в Белия дом сериозно ще бъде поставен въпросът дали е законно правителството на Робърт Мугабе и темата може да влезе в заключителната декларация.
Държавите участнички в срещата ще обсъдят в сряда борбата срещу затоплянето на климата заедно с представители на новоразвиващите се икономики (Бразилия, Китай, Индия, Мексико и Южна Африка). В заседанието ще участват също делегати от Австралия, Южна Корея и Индонезия, ще присъстват и наблюдатели от ООН и ЕС.
В заключителната декларация на срещата се очаква Г-8 да обяви за своя цел двойно намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.
Генералният секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата Иво де Бур заяви, че не очаква пробив по време на това заседание, тъй като страните участнички не могат да се споразумеят с колко точно да намалят вредните си емисии.
Тези дни в японския град Сапоро, недалеч от който ще се състои срещата, имаше многохилядни протестни демонстрации срещу форума на лидерите на най-богатите страни.
Акциите минаха сравнително спокойно, но полицията все пак арестува неколцина смутители на реда. През последните години срещите на държавните и правителствени глави от страните в Осморката редовно бяха съпровождани от протести на антиглобалисти.
За охрана на срещата в района на град Тояко са разположени над 20 000 полицаи, толкова дежурят денонощно и в японската столица, предаде ИТАР-ТАСС.
От днес е засилена и противовъздушната отбрана в зоната, където ще заседават световните лидери.
Усамотен в планините на северния японски остров Хокайдо, луксозният хотел „Уиндзор Тоя“, в който ще се състои срещата на върха на страните от Г-8, има бурна история: довел е до крах една банка, възкръснал е след фалит и е оцелял след изригване на вулкан.
Открит е през 1993 г. като хотел „Ейпекс Тоя“. Тогава обаче местните жители не одобрявали внушителната бяла трапецовидна сграда, извисяваща се над вулканичното езеро Тоя на фона на зашеметяващ планински пейзаж, смятали я за прекалено екстравагантна сред заобикалящата я дива природа.
Нарекли хотела „Кулата на бума“ – намек за т. нар. икономически бум в края на 80-те години в Япония, когато екстравагантните строителни проекти са безчет, парите са в изобилие, а предприемачите – с претъпкани джобове.
Хотелът, който струвал нищо и никаквите 65 млрд. йени (390 млн. евро), едва оцелял, когато бумът отминал. През март 1998 г. внезапно бил принуден да затвори врати, след като собственикът му обявил, че е неплатежоспособен.
Банката на собственика „Хокайдо Такушоку банк“ също била отнесена от вихъра – станала първата фалирала след края на Втората световна война голяма японска финансова институция.
Две години по-късно, през март 2000 г., сменилият предназначението си хотел бил покрит с голямо количество пепел от съседния вулкан – връх Усудзан, чието изригване наложило евакуирането на 13 000 жители на околността.
Същата година сградата извадила късмет и била купена от фирмата за спасително оборудване „Секом“ почти за безценица (6 млрд. йени, тоест на една единайсета от първоначалната цена).
След пълно обновяване през юни 2002 г. зданието отново отвори врати. Оттогава то се управлява от японската компания „Уиндзор хотелс интернешънъл“.
„Уиндзор хотел Тоя ризорт енд спа“ разполага с около 400 стаи в западен или японски стил, с вулканичен термален извор и с 11 ресторанта, един от които на френския майстор готвач Мишел Брас, удостоен с три от прословутите звезди на справочника „Мишлен“.
Откакто преди година бе обявено, че срещата на Г-8 ще се състои там, хотелът посреща върволица любопитни посетители, въпреки че за повечето от тях цените на стаите са напълно разубеждаващи.
Цените за нощувка варират от 215 евро за най-обикновена стая извън сезона до 8175 евро за денонощието на мечтите в големия президентски апартамент с площ от 230 кв. метра и огромни прозорци с изглед към езерото Тоя и Тихия океан.
Като не могат да си позволят да отседнат в хотела, посетителите се задоволяват да си купят дребни сувенири. Хлебчетата от пекарната на хотела вървят доста добре, уверява ни 73-годишният лодкар Йошитаке Канейоши, който разхожда туристи по езерото.
Хотел „Уиндзор“ си остава символ на икономическия бум. Скромните хора от района не ходят там, казва друг, 75-годишен местен жител. Преди няколко години мой приятел ме заведе там и пихме по едно кафе. Това е единственото ми посещение в хотела, обяснява той, отбелязвайки, че той все пак е добър стимул за тукашната икономика.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *