Лидери не дават шанс на Давос

Тревогите относно търговските спорове най-вече между САЩ и Китай, деликатните международни отношения, Брекзит и забавянето на глобалния икономически растеж. Това са акцентите, които ще доминират на стартиращия тази седмица годишен Световен икономически форум в Давос (между 22-ри и 25-и януари), съобщава Ройтерс.

Докладът за Глобалните рискове на Световния икономическо форум ще определи тона на предстоящата ежегодна среща с явно предупреждение за надвисналите икономически удари, отчасти поради геополитическото напрежение между големите сили.

Около 3000 бизнесмени, правителствени и граждански представители трябва да се съберат в швейцарския алпийски курорт, но сред тях ще бъдат едва трима от лидерите на групата на седемте най-индустриализирани държави, известни като Г-7 – японския премиер Шиндзо Абе, германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Джузепе Конте.

Доналд Тръмп, който през миналата година привлече върху себе си прожекторите в Давос, се оттегли от тазгодишното събитие с оглед на продължаващите спорове между Белия дом и Конгреса на САЩ относно частичното спиране на работната на американското федерално правителство. В четвъртък Белият дом каза, че Тръмп е отменил пътуването на делегацията си за Давос заради т.нар. „шътдаун“, което вече навлезе в 31-ия си ден.

Френският президент Еманюел Макрон също отложи участието си, опитвайки се да намери отговор на протестите на „жълтите жилетка“ в страната, докато британският премиер Тереза Мей продължава да се мъчи да постигне консенсус в парламента на Великобритания относно Брекзит споразумението с ЕС.

Извън Г-7, лидерите на Русия и Индия избягват Давос, а на Китай – в лицето на Си Цзинпин, който беше първият китайски лидер, присъствал на Световния икономически форум през 2017-а година, също реши да не присъства, изпращайки свой заместник.

Това ще позволи на британския финансов министър Филип Хамънд, китайския вицепрезидент Уан Кишан и множество централни банкери да се опита да успокои бизнес-ръководителите.

Основателят на Световния икономически форум (WEF) Клаус Шваб отбеляза, че президентът на САЩ Доналд Тръмп би бил „интересен партньор за дискусии“ на годишното събитие в Давос, но призна, че частичното спиране на дейността на американското правителство е попречили на тези планове, съобщава агенция MarketWatch.

Сега ръководителят на WEF се фокусира върху преструктурирането на „глобалната архитектура”, която разделя популистите и глобалистите и оставя много хора да се чувстват изоставени. „Загрижен съм, защото вървим по много тънък лед“, посочи Шваб в интервю в конферентния център в Давос. „Зад гърба ни е един много силен и дълъг позитивен икономически цикъл – може би подсилен от данъчни облекчения в Съединените щати“, допълни той.

„Живеем във взаимозависима глобална общност и има глобални предизвикателства като околната среда, тероризма и мегамиграцията, за които трябва да намерим общи решения“, каза Шваб.

Световният икономическо форум публикува в неделя анкета, в която повече от три четвърти от респондентите заявиха, че е „важно“ или „много важно“ за страните да работят заедно за постигане на обща цел – чувство, което е най-силно изразено в места като Южна Азия или субсахарска Африка. По същия начин се чувстваха и по-малките мнозинства в Европа и Северна Америка.

Проучването на повече от 10 000 души в 29 страни, което се счита за представителна извадка от различни икономически нива и континенти, се проведе чрез интернет от 4-и до 17-и януари. Според WEF резултатите от проучването сочат „отхвърляне на популизма“.

Клаус Шваб обаче каза, че лидерите трябва да се справят по-добре с проблемите на хората.

„Имаме истинска пропаст по отношение на оформянето на бъдещето“, посочи той. „Така че, не е учудващо, че хората губят надежда, защото ако не знаете как ще изглежда бъдещето ви, особено в момент на бърза промяна, тогава ставате наистина егоцентрични и се връщате към манталитета на бункера – и това се отразява не само върху политическите и национално ниво“, смята учредителят на икономическия форум в Давос.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *