Ликвидират фермите за норки поради мутирал щам на Ковид – 19

Датското правителство нареди да бъдат избити всичките 15 милиона норки, държани във ферми в страната, след като бе установено, че няколко човека са се заразили с мутирал щам на коронавируса. Неколкостотин датски фермери преминаха вчера с тракторите си през двата най-големи града – Копенхаген и Орхус, в знак на протест срещу решението на правителството за унищожаване на всички норки, взето без законово основание, предаде ДПА. Според организаторите участие в проявата са заявили собствениците на 850 трактора, съобщи датската информационна агенция Рицау.
Заповедта за избиване на норките бе дадена този месец, след като бе открито предаване от норки на хора на мутирал щам на коронавируса. Безпокойството на властите бе свързано с един от петте варианта на инфекцията, свързана с норките. Установено бе, че той отслабва способността за формиране на антитела и би могъл да се отрази зле на ефикасността на бъдещите ваксини. Досега в Дания бяха унищожени около 9 от общо 17-те милиона отглеждани норки.
Правителството по-късно призна, че съгласно настоящето законодателство не е имало право да нарежда избиване на здрави норки, а е трябвало само да препоръча такъв подход. Тази седмица заради скандала оставка подаде министърът на земеделието Могенс Йенсен, но фермерите, които гледат норки, не останаха доволни. Това е протест в името на демокрацията и конституцията, каза Кнут Йепесен, организаторът на днешния протест. Пред телевизия ТV2 той заяви, че е недопустимо само с един подпис, без да има законова основа, да се премахва цял един сектор. Датското правителство освен това иска да се забрани отглеждането на норки до края на 2021 г. Дания е най-големият в света производител на кожи от норки.

И френските власти разпоредиха днес да бъдат избити всички норки във ферма, където било установено, че се разпространява мутирал щам на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес. Във Франция има общо четири ферми за норки. В една от тях, западно от столицата Париж, са били установени случаи на коронавирус. В друга ферма заразата не се разпространява, а резултатите от последните две все още се изчакват. Засега не са открити заразени след работещите във френските ферми за норки.
Случаи на коронавирус вече бяха установени във ферми за норки и в Нидерландия, Швеция, Гърция и други държави.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *