Лихвите по жилищните заеми паднаха до рекордно ниски нива

Четвърти пореден месец лихвите по кредитите вървят надолу, след като през пролетта заради риска, породен от COVID-пандемията и въведеното извънредно положение, банките ги покачиха. Така цената на заема отново е на рекордно ниска, още повече, че наесен традиционно банките излизат с атрактивни промоции.

Важна информация за бизнеса и регистрирането по ДДС

През септември средният лихвен процент, при който са се отпускали ипотечни заеми в левове, е 2.87%, докато през април-май той бе стигнал до 3.7-3.5%, става ясно от статистиката на БНБ. Така средната лихва достига най-ниските нива, отбелязани в края на 2019 г. и началото на тази година. На рекордно ниско ниво е и средният годишен процент на разходите – 3.08% (всички разходи по обслужването на дълга заедно с такси и комисиони).

В момента поне шест банки предлагат 20-годишни ипотеки с лихва под 3%, показва сайта „Моите пари“. При някои от тях оскъпяването остава под 3% дори и с допълнителните такси, които се плащат с погасителния план. Банките като цяло финансират до 80% от стойността на имота, а за да се получи по-ниска лихва се изисква превод на заплата, уеб банкиране, ползване на кредитна карта, понякога и засраховане, информира segabg.com.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *