Личните лекари готвят протест – вдигат таксите и правят ценоразписи

София /КРОСС/ Единият вариант на протест на общопрактикуващите лекари е изработване на ценоразпис за всяка услуга, другият е въвеждането на по-висока потребителска такса, има и по-крайна мярка. Това каза в предаването „Денят започва“ на БНТ д-р Любомир Киров, съпредседател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според него, отговорността за неизплатените средства на лекарите за месец ноември е на НЗОК, МФ и МЗ.

От бранша вече обявиха, че от сряда пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности при личните си лекари, ако до днес, НЗОК не изплати парите им за ноември. За първи път медиците останаха без пари за празниците и без ясни правила за работа по новия рамков договор.
Освен че трябва да плащат заплати на медицинските сестри и наемите за кабинетите си, много от семейните лекари имат задължения към банките, тъй са теглили заеми, за да се оборудват с необходимата техника

Д-р Любомир Киров подчерта, че до подобни мерки ще се прибегне само ако тези институции принудят лекарите да действат по този начин. По думите му, НЗОК прави ежемесечни отчети, но: „За месец ноември такъв отчет няма, питаме защо. От отчета за октомври, както е направен, става ясно, че има достатъчно средства до края на годината. НАП отчита 35% повече приходи, т.е. пари има, питаме къде са парите и защо не се плащат. Крайно непочтено е да се крият представителите на институциите като зайци. НЗОК и МФ носят отговорност“.
Според д-р Киров, дефицитът, за който говори министър Дянков, е формален, тъй като бюджетът има редица неизплатени задължения. „Днес на нашия сайт ще бъдат публикувани покани за изплащане на лихвите по дължимите суми, които възлизат на около 53 хил. лв. към днешна дата“, обясни лекарят и призова колегите си да изтеглят покани, да ги попълнят и изпратят до РЗОК-и.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *