Лондон пришпори ЕС за преговорите по Брекзит

Лондон поне засега се движи по-бързо от Европейския съюз по общата финалната права, предначертана от референдума във Великобритания и сполучливо наречена Брекзит. Затова и британският министър за воденето на проговорите относно Брекзит Дейвид Дейвис призова вчера Европейския съюз да смекчи позицията си, че двете страни първо трябва да постигнат напредък по уреждането на „развода“ и след това да преминат към обсъждане на бъдещите отношения, предаде Ройтерс.
След бавно начало на преговорите за разваляне на над 40-годишен съюз Великобритания настоява разговорите да излязат извън обхвата на самото напускане, за може компаниите да имат сигурност и да знаят какво да очакват след март 2019 г.
Идната седмица правителството ще публикува пет нови документа, в които ще очертае предложения за бъдещите връзки, включително как да се решават спорове без „пряката юрисдикция на Съда на Европейския съюз“, обяви Дейвис.
„Твърдо вярвам, че началният кръг преговори вече показа, че много въпроси около нашето оттегляне са неразривно свързани с бъдещите ни отношения“, пише Дейвис във в. „Сънди таймс“.
„И двете страни трябва бързо да преминат към обсъждане на бъдещото ни партньорство и ние искаме това да стане след Европейския съвет през октомври“, отбелязва в статията министърът и допълва, че часовникът тиктака.
Представителите на ЕС са на мнение, че трябва да има „достатъчно напредък“ в първия преговорен етап по правата на емигрантите, границата на Великобритания с членката на ЕС Ирландия и финансовите въпроси, преди да се помисли за бъдещите отношения.
„И двете страни имат финансови задължения, които няма да бъдат анулирани с излизането ни от ЕС“, допълва Дейвис. „Работим, за да определим какви са те – и проучваме основата на позицията на ЕС, ред по ред, както данъкоплатците биха очаквали от нас“, пише той.
Министърът твърди, че очакваните нови доклади ще дадат тласък.

Да не забравяме и основните аргументи на най-яростните привърженици на Брекзит зад Канала. Двама от тях, като Борис Джонсън и Майкъл Гоув, продължават упорито да се противопоставят на негативните прогнози като политически украсени, несъстоятелни и най-вече неотчитащи ползите от Брекзит, като например спестяванията от 12 милиарди членски внос в ЕС годишно; мерките, стимулиращи икономическия ръст посредством предстоящата редица двустранни споразумения, които страната ще трябва да подпише, след като напусне ЕС, ползите от контролираната имиграция, програмите за доусъвършенстване на работната ръка на страната и др.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *