Лудост и скандали за милиардите на L’Orеal

Лилиан Бетанкур ще бъде поставена под попечителството на по-големия й внук Жан-Виктор Мейерс, а имотите и наследството й са под попечителството на дъщеря й Франсоаз и общо на двамата й внуци (по-малкият е Никола Мейерс – бел. ред.), обяви г-жа Шарлот Роб-Фан след заседанието на съда по попечителствата в парижкото предградие Курбвоа.
Малко преди началото на това заседание в. „Le Monde“ публикува експертен медицински доклад за състоянието на Лилиан Бетанкур. Според този документ г-жа Бетанкур страда от „смесена деменция“ и „болестта на Алцхаймер, която е в умерено тежък етап“ и има установен „бавен дегенеративен церебрален процес“.
В интервю за „Le Journal du Dimanche“, която тази седмица празнува 89-ия си рожден ден, заплаши, че ще замине „за чужбина“, ако съдът реши да я постави под попечителството на дъщеря й Франсоаз. „Ако стане това, заминавам в чужбина.
Ако дъщеря ми се заеме с мен, ще угасна“, заяви милиардерката. През лятото на 2010 година г-жа Бетанкур бе в центъра на шумен политически и финансов скандал във Франция, породен от семеен конфликт, който се пренесе и на политическата сцена и струваше министерския пост на Ерик Вьорт, заподозрян в конфликт на интереси и незаконни финансови сделки.
В началото на септември една полемична книга на двама журналисти от в. „Le Monde“ отново раздуха аферата: от нейните страници един съдия обвини властта, че е оказала натиск върху свидетели, които били видели Никола Саркози да получава суми в брой от фамилията Бетанкур, за да финансира президентската си кампания от 2007 година. Президентството отхвърли тези обвинения и ги определи като „неверни“.
Поставянето на Лилиан Бетанкур под попечителство я лишава от мястото в управителния съвет на L’Orеal и от председателския пост на холдинга, който контролира семейните дялове в групата, а какво ще бъде въздействието за световния гигант в производството на козметични продукти засега трудно може да се определи, отбелязва AFP. Другият голям акционер в Л’Ореал е швейцарската група Nestlе.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *