Лъчо Ламята: Имам конфликт с Огнян Донев, не конфликт на интереси

Според ревизионен доклад на НАП народният представител е реализирал облагаем оборот в размер на 131 000 лева от консултантски услуги, съгласно граждански договори със „Секюрити Груп Алфа“ ЕООД и „ЕВРОИНС“АД. Договорите са за периода септември 2009-2010 година.
На 16 юли 2009 г. д-р Иванов отбелязал в декларацията по закона за конфликт на интереси, че няма сключени договори с “лица, които извършват дейност в области, свързани с вземаните в кръга на правомощията или задълженията му по служба решения”, съобщава „Труд“.  При подписването на договорите с двете фирми по-късно същата година обаче, той е бил задължен отново да подаде декларация за промяната, но не го е направил.
„Явно нарушавам някакви интереси и явно чрез мен се удря партия ГЕРБ. Става въпрос за абсолютно незаконно изнасяне на документи от НАП“, заяви пред bTV депутатът. Той уточни, че е внесъл 16 хиляди лева данъци и дори е надвнесъл повече от 2 хиляди. Повод за това твърдение е ревизионният акт от НАП заради закъсняла регистрация по ДДС. Именно проверките на НАП станаха повод да се разкрият допълнителните доходи на Иванов.
На въпрос може ли депутат да си докарва 130 хиляди на година и няма ли конфликт на интереси, Иванов отговори, че законът не забранява на депутатите да получават и други доходи, освен заплатата си. Депутатът допълни, че консултантският му договор е бил за преглед на над 1500 души, за който е получил 121 хил. лв. „Не правете асоциации с Доган (има се предвид консултантския договор на Ахмед Догат – бел. ред.), аз съм лекар и съм оторизиран да върша това, което мога“, каза още народният представител. Той посочи, че договорът му е със застрахователно дружество, а не със здравна компания, което според него изключва конфликт на интереси.
„Създадохме сдружение ГЕРБ и влязох в политиката, защото исках да се променят много неща в медицината. Видях, че със сдружението промените не могат да се извършат, затова се насочих към политиката. Аз получавах много по-висока заплата преди да вляза в парламента“, подчерта Иванов и добави, че за разлика от други хора, които спят и почиват, той е работил на няколко места. Депутатът също така заяви, че има специализация по вътрешни болести, а гинеколог е бил преди. Той показа дипломите си в студиото.
„Наруших много интереси в търговията с лекарства. Един от собствениците на „Труд”, г-н Донев е най-големият производител на лекарства и има верига от аптеки“, заяви депутатът. Донев е мажоритарен акционер на „Софарма“, една от големите фармацевтични компании. „Искаше се чрез закон да се възстанови монопола на търговията с лекарства, но аз няма да се съглася“, допълни Иванов, цитиран от КРОСС.  На въпрос дали получава в момента подобни средства, той отговори: „В момента не”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *