Любен Корнезов: Не може последиците от кризата да се прехвърлят върху работниците

София /КРОСС/ Не може последиците от една криза да се прехвърлят в тежест на работниците. Недопустимо е. Това заяви депутатът от ПГ на коалиция за България Любен Корнезов пред Информационна агенция КРОСС по повод промените в Кодекса на труда, които се отнасят до използването на старите отпуски до 31 декември 2011 г.
Както вече ви съобщихме той ще внесе в Конституционния съдискане за обявяване на противоконституционност на поправките в Кодекса на труда, подписано от 51 депутати от Коалиция за България и ДПС.
Според Корнезов, искането им се позовава не само на българската Конституция, но и на редица международни конвенции и договори, по които България е страна.
„Първото, което оспорваме е правилото за т. нар. натрупани отпуски, т.е старите отпуски. В закона е казано, че неизползваните до края на 2011 г. отпуски изгарят. И не само, че изгарят, но няма да бъдат и заплатени”, каза той.
Тези права са възникнали преди приемането на промените в Кодекса на руда, още през 2007, 2008 и 2009 г. Те не могат да бъдат изземвани. В Конституцията категорично е казано, в чл. 57, че тези права са неотменими, категоричен е Любен Корнезов.
Според него промените не нарушават само основния закон, но и международни договори от трудово-правно естество: „В Конвенция номер 52 на Международната организация по труда, по която България е страна, изрично е казано, че при прекратяване на трудовото или служебно правоотношение, работодателя е длъжен да обезщети парично работника за неизползваната му отпуска”.
Второто направление, по което промените в КТ ще бъдат атакувани пред Конституционния съд е, че за първи път у нас се въвежда т. нар. двегодишна погасителна давност. Тя касае бъдещи случаи на невзети отпуски. Според тази поправка, ако по една или друга причина служителят не ползва отпуската си, той ще я загуби и няма да бъде обезщетяван за нея.

„Не може да се отменят едни конституционни социални права, каквото е правото на труд и производното му право на отпуска. Правото на отпуск не е само конституционно право, но и международно социално право, което е придобито преди десетилетия”, категоричен е Любен Корнезов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *