Магазини масово се превръщат в офиси

Молове се трансформират в офис сгради заради недостига на първокласни площи. Много сгради, изчерпали своето първоначално предназначение, ще сменят предназначението си.Магазини масово се превръщат в офиси.

Резултат с изображение за „офиси“

През следващите години ще видим трансформация на много сгради, изчерпали своето първоначално предназначение. Това показва доклад на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.Магазини масово се превръщат в офиси.

Големите регионални центрове в България стават все по-популярни за IT и аутсорсинг индустрията, като нерядко компаниите отварят в тях и първи офис за страната.

С нарастващата конкуренция за работна ръка, изборът на компаниите минава през преглед на алтернативни държави, след това градове и едва на финал се търси сграда, информира pariteni.bg.

Добрата новина според експертите е, че Пловдив, Варна и Бургас успяват да се преборят и да привлекат  мащабни центрове за споделени услуги на водещи световни компании. 

istock
istock

Според данните на Cushman & Wakefield Forton във Варна строителна активност в този сегмент на практика липсва. За разлика от Пловдив, където през последната година бе започната нова клас А офис сграда и приключи строителството на Kamenitsa Office Park.

Поради нарастващия наемен интерес недостигът  може да се компенсира с един на пръв поглед алтернативен, но познат за развитите пазари подход – а именно трансформацията на търговски центрове в офис сгради.

„В действителност конструкцията на един търговски център е изключително подходяща за превръщане в луксозни работни пространства – големи плочи, изключителна височина, лесни за трансформация огромни пространства на един етаж.

Резултат с изображение за „офиси“

В действителност след промяна на системите и обновяване на фасадата, една такава сграда е технологично актуална и архитектурно привлекателна.“, посочи Станимира Пашова.

През 2019 г. Cushman & Wakefield Forton регистрира над 19 000 кв. м големи наемни сделки с клас А площи на офис пазарите в Пловдив, Варна и Бургас, в пъти над средните нива за предходните години.

Водеща причина за тази активност е наличието на университети и квалифицирана работна ръка в тези градове, при вече силно конкурентен според работодателите потенциал на столицата.

Във времето, в което пазарът в регионалните центрове очаква новото предлагане, във фокуса на внимание ще попаднат още сгради, чието първоначално предназначение е изчерпано.

istock
istock

“Това е възможност част от сградите, построени в най-ранния етап на развитие на пазара, да намерят свое ново предназначение. На практика имаме възможност за сравнително бърза поява на нови пространства, отговарящи на съвременните изисквания на клиентите.

Защото критериите за избор много са се променили за тези 10 или 15 години. Тази промяна се отнася до всички обществени сгради.

Резултат с изображение за „офиси“

Тя неизбежно ще доведе и до трансформация на старите офис сгради и ако съдим по световните тенденции, те ще се превърнат в модерни градски хотели, споделени офис-пространства или учебни заведения.

Всъщност посоката е ясна – конструкциите на сградите, в които няма живот от месеци, да бъдат използвани и да започнат да носят доходност. Това е възможност, но и важен фактор за промяна на градската среда.”, допълва Станимира Пашова.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *