МАЕ: Търсенето на петрол е по-малко от прогнозата

Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за растежа на търсенето на петрол през настоящата година, визирайки по-слабите перспективи пред глобалната икономика.

Според последния месечен доклад на МАЕ глобалното търсене на петрол ще се увеличи през тази година с 1,1 млн. барела на ден, което е със 100 хил. барела по-малко, отколкото предишните прогнози и след растеж на потреблението през 2018-а година с 1,2 млн. барела дневно. Това представлява трето поредно намаляване на прогнозите на МАЕ в рамките на последните четири месеца.

Агенцията отбеляза, че търсенето на важната енергийна суровина през периода януари – май тази година се е увеличило с едва 520 хил. барела дневно, като това е най-слабият растеж от първите пет месеца а 2008-а година насам и е в резултат на растящите сигнали за забавяне на световната икономика и на ескалиране на търговската война САЩ-Китай.

За 2020 година се очаква растеж при петролното потребление с 1,3 млн. барела на ден, което е с 50 хил. барела по-малко от прогнозата през юли. „Перспективите за глобалното търсене на петрол са нестабилни на фона на нарастващите признаци на икономическо забавяне. Ситуацията става още по-несигурна с по-голяма вероятност за нова низходяща ревизия на прогнозите, отколкото за тяхна ревизия в посока нагоре“, отбеляза МАЕ.

Според агенцията шансовете САЩ и Китай да постигнат търговска сделка са се влошили през последните няколко месеца и се появяват „нарастващи доказателства за икономическо забавяне“. Отношенията между САЩ и Китай могат да доведат до по-слаба глобална търговия, което означава, че търсенето на петрол ще намалее, добави институтът и посочи, че „ситуацията става все по-несигурна“.

Въпреки занижените прогнози на MAE относно потреблението на „черното злато“ петролните фючърси поскъпват през петъчната търговия.

Преди малко от руското енергийно министерство посочиха, че прогнозите на МАЕ съвпадат до голям степен с неговите собствени оценки и че Москва е взела предвид вероятността за забавяне в търсенето на петрол, когато се е съгласила на удължаване на действащото споразумение в рамките на „ОПЕК +“.

Саудитска Арабия, която е де факто лидер на ОПЕК, съобщи в сряда, че планира да запази петролния си износ под 7 млн. барела дневно през август и септември, за да допринесе за ново балансиране на пазара (между търсене и предлагане) и за да помогне за абсорбиране на глобалните складови петролни запаси.

Агенция Блумбърг пък съобщи, че представители на Саудитска Арабия са провели телефонни разговори с останалите петролни производители от ОПЕК, за да обсъди с тях евентуалният политически отговор на рязкото поевтиняване на петрола в последно време.

Обединените арабски емирства също ще продължават да подкрепят мерките за балансиране на петролните пазари, съобщи пък вчера енергийният министър на ОАЕ в Туитър.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *