Макао изпревари Швейцария по БВП на глава от населението

Макао изпревари Швейцария, като се класира на четвърто място в света, като най-богатата държава или територия, на глава от населението, според данни на Световната банка, благодарение на бума на туристи и комарджии от Китай.

Бившата португалска колония е имала БВП на глава от населението от 91 376 долара през 2013, и изостава само от Люксембург, Норвегия и Китай. Китайската територия изпреварва Швейцария, където годишният БВП на глава от населението е 80 528 долара. Скокът при Макао е от 18.4% и се дължи на бума в приходите на хазартната индустрия.

Откакто Макао бе върнато на Китай през 1999, икономиката му нарасна с 557%, предвид това, че територията с население от 607 000 души се трансформира в хазартна „Мека”.

Най-драматичната промяна дойде откакто през 2002 територията си гарантира хазартен монопол за Китай и даде 6 лиценза за хазартни оператори, сред които Sand’s China на Шелдън Аделсън,Wynn Macau и SJM на Стенли Хо.

През 2013 Макао обяви хазартни приходи от 45 милиарда долара, седем пъти повече от тези на Лас Вегас, продължавайки главозамайващия си растеж, който сви безработицата до 1.7%.

Огромната част от приходите се дължи на китайски комарджии, идващи да залагат легално в Макао.

Местното население се облагодетелства от растежа на казино сектора, благодарение на бройката създадени нови работни места, въпреки че местните се опасяват от отражението върху цените върху имотите и наемите от този бум. Правителството се опитва да разпредели богатството, генерирано от хазарта, като дава годишни субсидии на населението. През 2014 постоянните жители ще получат субсидия от 1200 долара годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *