Макрон подписа 5 указа за реформа на трудовия кодекс

Макрон подписа вчера пет указа, с които се реформира трудовия кодекс, предаде Ройтерс. Трудовата реформа бе сред основните обещания, с които сегашният президент Еманюел Макрон дойде на власт. Промените имат за цел да предоставят на работодателите по-голяма гъвкавост, особено на малките компании. Според Макрон те са необходими за намаляване на безработицата във Франция, която се задържа между 9 и 10,5 процента от 2010 година.
Синдикатите се противопоставиха на плановете, опасявайки се, че те ще отслабят защитата на трудещите се, а организацията на работодателите МЕДЕФ (MEDEF) ги приветства.
Указите, подписани днес от Макрон, позволяват по-голяма част от условията на труд да се договарят на ниво компания, вместо за целите сектори.
Те дават също така възможност на малките компании да преговарят пряко с персонала или с избрани негови представители, вместо чрез синдикатите.
Установяват се нови максимални обезщетения за работници, които считат, че са били несправедливо уволнени, макар обезщетенията като цяло да се увеличават.

Десетки хиляди демонстранти се събраха вчера по призива на лидера на крайната левица Жан-Люк Меланшон на шествие по улиците на Париж, за да протестират срещу реформата на Кодекса на труда на президента Еманюел Макрон. Меланшон обеща „социален циклон“ на опозицията срещу реформата на президента, надявайки се да събере многобройни поддръжници, както на 18 март, в разгара на кандидат-президентската кампания, когато в негова подкрепа по улиците излязоха 130 000 души, припомня АФП.
Оглавяваното от лидера на „Непокорна Франция“ шествие потегли вчера в ранния следобед с участието на активисти, дошли от цяла Франция.
Френският президент, който няма намерение да отстъпи на натиска, официално парафира вчера пред телевизионните камери петте текста, променящи френския Кодекс на труда от над 3000 страници.
Реформата, която има за цел да направи по-гъвкав пазара на труда в страната, където безработицата е 9,6 на сто, улеснява някои от уволненията и позволява на компаниите да преговарят пряко със служителите, без участието на синдикати, по техните условия на труд.
Един от основните френски синдикати, Общата конфедерация на труда (Се Же Те – CGT), вече организира два дни на стачки и протести в цяла Франция на 12 и 21 септември.
За 28 септември е насрочена демонстрация на пенсионери, а държавните чиновници ще протестират на 10 октомври.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *