Малките селища ще имат виртуална обмяна на валута

Малките селища, независимо в кой регион на България се намират,  вече ще имат възможност да обменят валута, без да е нужно да се пътува до най-близкия голям град. Това ще стане благодарение на все по-навлизашата дигитализация и възможността да се обменя онлайн, а доставката ще става с куриер до всеки дом, с гарантирана безопасност и на най-изгоден курс. По същата схема ще може да се закупува инвестиционно злато и сребро. Новата система, съществуваща само в няколко европейски страни , вече е факт у нас и е дело на първата борса за злато у нас Tavex,  част от най-големия дилър на ценни метали в Северна и Централна Европа.

Истински проблем е фактът, че извън областните центрове, чейндж бюра или няма, или курсовете им често са твърде неблагоприятни. Реномираните обменни бюра са базирани обикновенно в четирите най-големи града на България, а в по-малките редки и екзотични валути почти никога няма. А ако става дума за покупка и продажба на инвестиционно злато на близки до пазара цени, услугата отсъства тотално извън София, Варна, Пловдив и Бургас.  Традиционни услуги, като банкови клонове и обменни бюра липсват в малките населени места, където баноматите са рядкост. Поръчването онлайн на услуги и стоки, които се предлагат само в големите градове, е единственият начин човек да пазарува по тези места.

Според данни на Tavex, през последните месеци се наблюдава увеличение с над 10% на  клиенти извън големите градове, които пазаруват през онлайн платформата за обмен на валута и инвестиционно злато. Хората осъзнават възможността, че с обмяна онлайн и доставка до дома, си решават проблема с разхода на бензин до големия град, само и само да имат валута в брой – безспорна необходимност за всеки турсит.

По отношение на покупката на злато и сребро в България, също се среща необходимост от дигитализация, тъй като се оказва, че българинът все повече спестява в ценни метали. И това е тенденция не само за населението от културните и икономически центрове, но за хора от цялата страна. Възможността да си закупят инвестиционно злато и сребро, където и да е в България,  дава шанс на много хора да спестят и запазят стойност, по време на несигурните финансови времена, в които живеем и българинът все повече го осъзнава.

В малките населени места съществува и друг проблем, който новата онлайн система ще разреши. Колкото е по-малко едно населено място, толкова повече местните търговци (обменни бюра и заложни къщи) работят на по-неизгодни за клиента цени, защото са единствените занимаващи се с такива услуги в района. Често и улични търговци продават злато с по-нисък карат, а понякога дори фалшиво.  Чрез онлайн системата за обмяна на валута и за търговия с инвестиционно злато, се предвижда пълно запазване на данните на клиента, само и единствено за целите на сделката. Изделия на стойност над 30 000 лева не могат да бъдат превозени от стандартни доставчици, а налагат изключителни мерки за сигурност. За подобни поръчки, които приблизително се равняват на 400 грама злато или на 21 килограма сребро, се  предлага превоз на покупката с брониран автомобил.

 

Илиана ЙОРДАНОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *