Малкият и среден бизнес иска 30-дневен срок за държавните плащания

Така значително ще се намали и междуфирмената задлъжнялост, коментира председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова:
Ние очакваме това да бъде една от краткосрочните мерки, които ще предприеме сегашното правителство, независимо от краткия си мандат, защото вече влиза в сила тази евродиректива и този срок от 30 дни би могъл да помогне за по-доброто планиране на оборитет в малките фирми.
Бизнесът ще представи своите искания за спешни мерки на ресорния заместник министър на икономиката, след като той бъде обявен. По официални данни държавата и общините дължат 278 милиона лева на бизнеса за изпълнени обществени поръчки, а невърнатият ДДС към края на януари е над 200 милиона лева. Малкият и среден бизнес очаква промени в закона за ДДС, с които да се регламентира данъкът да се дължи не при фактурирането, а при плащането на съответните фактури.
При изготвянето на антимонополните мерки от новото правителство да се отчетат монополите не само в енергетиката, но и в областта на търговията на дребно и търговските вериги, изтъкна Негулова :
Хранително-вкусовата промишленост, които са притиснати в ъгъла за това непрекъснато да намаляват цените, да влизат в промоции и да правят компромиси с качеството на продукцията. Смятаме, че трябва да има много по-сериозни гаранции и съответно санкции за тези, които злоупотребяват с пазарно влияние.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *