Малкият остров Кипър донесе голям смут на пазарите

Не е ясно дали Москва ще удовлетвори искането, което е придружено и от предложение за облекчаване на условията по вече отпуснатия заем от € 2.5 млрд. Кипър ще иска удължаване на срока, в който трябва да върне получения заем, както и намаление на лихвите по изплащането му.
Индексите в САЩ стартираха сесията със стабилни покачвания. Еврото поскъпва силно към долара, а от своя страна слабият долар и данните за спад на запасите от суровина в Америка, подкрепят цената на петрола.
Dow Jones Industrial Average се покачва с 0.41% до 14 514 пункта.  S&P 500 Index добавя 0.59% до 1 557 пункта. NASDAQ Composite Index расте с 0.66% до 3 250 пункта.
Към този час еврото поскъпва с 0.77% към долара до $ 1.2961. Във валутната търговия напрежение има и при британския паунд, който се влияе от представянето на бюджета на Великобритания за 2013 година. Финансовият министър Джордж Осбърн запознава парламентаристите с идеите си за вдигане на корпоративния данък, за свиване на бюджетите на някои ведомства и за раздаване на 10 хил. разрешителни, които ще позволят на притежателите им да не плащат данъци.
Инвеститорите са в очакване и на изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке.
Цената на петрола продължава да се покачва, като сортът брент поскъпна с 1% до $ 108.35, а лекият американски петрол добави 86 цента до $ 92.98 за барел. Това се случва в момента, когато доларът е слаб, а данните за запасите от суровина в САЩ показват неочаквано голям спад на резервите с 413 хил. барела през миналата седмица.
Във Великобритания финансовият министър Джордж Осбърн понижи прогнозите за икономическия растеж на страната, но настоя, че рецесия с тройно дъно няма да има. Според него растежът за 2013 година ще бъде 0.6%, което е наполовина по-малко от прогнозираният преди това ръст от 1.2%.
Осбърн представя днес проектът за бюджет на Великобритания за 2013 година, който предвижда 2.5 млрд. инвестиции в инфраструктура.
Събитията се отразяват върху британския паунд, който поевтинява спрямо еврото до 0.8548 евроцента за един паунд.
Европейската централна банка спира финансирането за кипърските банки, съобщи министърът на финансите на Австрия Мария Фектер. Тя допълни, че решението влиза в сила в петък, 22 март.
Междувременно стана ясно, че банките в Кипър няма да работят до края на седмицата. Това е промяна от предварителните планове, според които утре трябваше да е работен ден за тях.
Безработицата във Великобритания е спаднала с по-малко, отколкото се очакваше, като през февруари незаетите са намалели с 1 500 души до общо 1.54 млн. души. Това показват данните на официалната статистика. Равнището на безработица остава на 7.8%.
Новината се отрази върху курса на британския паунд и към този час той се понижава към еврото до € 0.8037 за един паунд.
Излязоха данни от аукционите на дълг на държави от еврозоната.
Доходността по 10-годишните италиански облигации спадна с девет базисни пункта до 4.64%, а лихвата по испанския дълг падна с пет базисни пункта до 4.99%.
Това показва, че инвеститорите са успокоени след дните на напрежение заради Кипър. Предстои ревизия на европейския спасителен план, което дава основание на инвеститорите да се надяват, че схеми, в които спестителите биват въвличани, няма повече да има. Когато идеята на Тройката доби публичност, мнозина анализатори изтъкнаха опасението, че подобна безпрецедентна мярка може в последствие да бъде наложена и на гражданите в други държави в затруднение, ето защо отпорът на Кипър бе много важен от психологическа гледна точка.
Друга причина за успокоението по темата Кипър е, че Русия проявява активност в потушаването на кризата в островната държава, което може да означава, че европейските данъкоплатци може да не се наложи да изпратят по-значителна помощ.
След като вчера затвориха на червено, тази сутрин европейските борсови индекси отвориха на положителна територия, в опит да възстановяват част от загубите. От сгромолясването до 4-месечно дъно, еврото отскочи леко нагоре. Петролът също поскъпва.
FTSE 100 расте с 0.46% до 6 470 пункта.  DAX INDEX добавя 0.72% до 8 005 пункта.  CAC 40 се покачва с 0.87% до 3 807 пункта.
Курсът на еврото е $ 1.2895 при $ 1.2884 сутринта. Барел петрол сорт брент струва $ 107.96.
Еврото се сгромоляса на 4-месечно дъно към долара след като парламентът на Кипър отхвърли  предложението на Тройката за спасителен план, който въвлича като помощници и спестителите в кипърски банки.
Днес в Брюксел е насрочена извънредна среща между Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия, на която ще се обсъжда евентуалната възможност за поправка на предложената оферта за спасяване на Кипър. Ситуацията се усложнява с позицията на Русия, която демонстрира готовност да брани интересите на своите граждани, които държат близо една трета от депозитите в кипърските банки.
Вчера кипърските медии писаха, че държавната руска компания „Газпром“ е направила предложение пред кипърския президент да извади необходимите € 17 млрд. за оздравяване на банковия сектор, като в замяна на това иска ексклузивни права върху газовите находища на острова, които тепърва предстои да се проучат и експлоатират. Анализатори обърнаха внимание, че Русия би могла да окаже политически натиск на държави в сърцето на еврозоната, като например на Германия, която е силно зависима от вноса на руски газ. Съвсем неотдавна Русия показа, че не се колебае да използва подобни похвати, когато през 2009 година държавната „Газпром“ спря подаването на газ за Европа заради спор с Украйна.
Така малката островна държава се превърна в повод за смут на пазарите. На Wall Street за пореден ден преобладаваше негативизмът.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.03% до 14 455 пункта. S&P 500 Index спадна с 0.24% до 1 548 пункта.  NASDAQ Composite Index се понижи с 0.26% до 3 229 пункта.
В Азия избиха и позитивни настроения, основно заради откриващите се възможности за търговия при създалата се волатилност на пазарите.
Nikkei 225 напредна с 03% до 12 468 пункта. Hang Seng Index порасна с 0.65% до 22 186 пункта. CSI 300 Index скочи с 3.07% до 2 603 пункта.
В американската сесия снощи петролът поевтиня рязко с 1.7% до $ 92.16 за барел с доставка през април. Към този час, по време на азиатската сесия, се наблюдава възстановяване на цената с 22 цента до $ 92.50 за барел. Сортът брент добавя 59 цента до $ 108.07 за барел.
Заради проблемите на Кипър еврото се срина до $ 1.2884, но поскъпва леко към йената до 122.64 йени за едно евро. Японската валута отслабва и към долара до 95.18 йени за един долар.
Участниците на форекс пазара днес ще очакват новини от предстоящата среща на ръководството ФЕД. Те ще търсят да разберат дали централната банка ще продължи с досегашната си политика на монетарни стимули или ще започне оттегляне.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *