Мандалото падна: на 29 март започва Брекзит

Британското правителство ще активира на 29 март член 50 от Лисабонския договор за задействане на процеса за излизане от ЕС, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от световните агенции.„Постоянният представител на Великобритания в Брюксел информира Европейския съюз тази сутрин, че Великобритания ще задейства член 50 на 29 март“, заяви говорителят.
Говорителят на правителството каза още, че кабинетът на Тереза Мей няма планове за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Нека напомним все пак какво визира прословутия член 50 от общия Лисабонски договор. Според него  всяка страна-членка, която реши да напусне ЕС, следва да уведоми Европейския съвет за своето намерение. Общността следва да преговаря и да сключи споразумение с държавата, което да очертае условията за нейното напускане, като се вземе предвид рамката на бъдещите й отношения със съюза. Споразумението следва да бъде сключено от Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство. Член 50 постановява договорите на ЕС да спрат да се прилагат за съответната страна от датата на влизане в сила на споразумението за напускане или в случай че това не стане – две години след уведомлението, освен ако Европейският съвет в съгласие с държавата членка не вземе единодушно решение за удължаване на този период. В разпоредбата се предвижда този член на Европейския съвет или на Съвета на ЕС, който представлява напускащата страна, да не участва в обсъжданията или в решенията, които я засягат. Необходимо е ЕС бързо да запълни празнина от 7 милиарда евро в годишния си бюджет от 145 милиарда евро, който в момента е разчетен до 2020 г., след като губи вноските на Великобритания и в същото време си спестява това, което страната получава от сметките на общността.
Ясно е, че при това положение Великобритания и да иска, няма как да изпълни и задължението си, което й се падна по ротационен принцип  да поеме шестмесечното си председателство на ЕС, което е планирано да започне през юли.  Нейното място може да бъде заето от Естония или евентуално Малта или Хърватия. От друга страна от ЕС ще иска да изясни колкото се може по-скоро статута на физическите и юридическите лица, които в момента се ползват от правата си да търгуват, работят и живеят от двете страни на една бъдеща граница между Великобритания и ЕС.  Нейното място може да бъде заето от Естония или евентуално Малта или Хърватия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *