Марош Шефчович ще отговаря за енергетиката в ЕС

Словакът Марош Шефчович официално ще поеме отговорността за развитието на енергийния сектор в ЕС, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Кандидатът на Словения – Виолета Булц, ще отговаря за сектор „Транспорт“.

Размяната на ресори се налага, след като първоначалният кандидат на Словения – Аленка Братушек, не издържа изслушването в енергийната комисия към Европейския парламент и се оттегли. Новият кандидат – вицепремиерът на Словения Виолета Булц, беше интервюирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във вторник, а късно снощи е бил определен и новият ресор, за който ще отговаря.

Виолета Булц ще трябва да получи одобрението на европейските депутати, членуващи в комисията по транспорт.

Промяната на ресорите сега изисква и Марош Шефчович, който първоначално беше предложен за комисар по въпросите на транспорта в ЕС, да бъде отново изслушан от парламентарната комисия.

Вчера по време на традиционния обеден брифинг говорителят на ЕК Маргаритис Шинас заяви, че не може да каже със сигурност дали Комисията „Юнкер“ще може да започне работа на 1 ноември, каквито бяха очакванията. Съставът на новата комисия трябва да бъде одобрен от европейските депутати, като първоначалните планове бяха това да стане по време на пленарната сесия, която ще се проведе следващата седмица в Страсбург.

Това все още може да стане, стига, разбира се, комисията по транспорт и комисията по енергетика към ЕП да одобрят новите номинации и да няма други рокади.

Малко по-късно днес политическите лидери на партиите в Европарламента ще определят датите на новите изслушвания.

Припомняме, че запромените в отговорностите на номинираните комисарисе заговори веднага след като Братушек оттегли кандидатурата си. Коментарите бяха, че ресорът „Енергетика“ може да бъде поет или от сегашния комисар Гюнтер Йотингер, или от Кристалина Георгиева, която се представи много добре на изслушването в ресорните комисии. Българката е номинирана за комисар по въпросите на бюджета на ЕС и човешките ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *