МВФ: България е сред големите длъжници

България е една от все по-малкия брой оставащи големи длъжници към МВФ. Това сочи последният преглед на финансовата позиция на институцията за 2007 год. Документът показва още и че загубите на институцията ще са по-големи от предвидените.

България е една от все по-малкия брой оставащи големи длъжници към Международния валутен фонд. Това сочи последният преглед на финансовата позиция на институцията за 2007 година. Документът показва още и, че загубите на институцията поради намалени доходи ще са по-големи от предвидените 90 милиона долара и ще стигнат близо 105 милиона, предаде Дойче веле.

Една от главните причини за това са ранните изплащания на дългове към фонда, които намаляват дължимия кредит и могат да увеличат върху бремето върху оставащите длъжници. Тенденцията към загуби за МВФ се засили рязко през последните години след като няколко големи длъжници изплатиха предсрочно дълговете си.

Финансовата институция изгуби лихвите, които би получила при по-дългосрочните плащания. Освен това, фондът търпи загуби и поради намалелия брой на новите клиенти, и поради нарастването на броя на частни източници на финансиране за появяващите се пазари. Световната финансова стабилност означава, че по-малък брой държави се нуждаят от кредитиране от фонда. През последната финансова година няколко големи длъжници като Индонезия, Сърбия и Уругвай изплатиха рано дълговете си и с това фондът изгуби лихвите върху близо $10 милиарда долара. В края на 2006 година, Филипините също предупредиха, че ще изплатят рано дълга си от $220 милиона долара. Общото намаляване на търсенето на услугите на фонда е намалило използваното кредитиране от $26 милиарда долара на $19 милиарда.

България е една от все по-малкия брой оставащи големи длъжници. Други големи длъжници са Украйна, Пакистан, Конго, Доминиканската република и Ирак, а най-голям е дългът на Турция. Страната дължи 357 милиона долара на институцията. По сегашни изчисления, през тази година тя ще трябва да изплати близо 134 милиона долара, през следващата година – 127.5 милиона.

Опасността за държавите-длъжници във влошената ситуация на фонда е, че по силата на механизъм за споделяне на бремето, вноските на длъжниците могат рязко да се увеличат, за да компенсират загубите на фонда. До преди последното съобщение от МВФ, предвижданията бяха за голямо увеличаване на бремето върху длъжниците. Например, според тези предвиждания докато най-голямата длъжница, Турция, е трябвало да плати $17 милиона долара вноски в специална сметка на фонда, в новата ситуация вноските й биха били $26 милиона долара.

При последното си заседание Бордът на директорите на МВФ обаче реши да се откаже от допълнителните вноски на държавите длъжници и кредитори в специалната предпазна сметка през втората половина на финансовата 2007. По този начин фондът се опитва да намали негативния ефект от намалелите си доходи върху длъжниците. Няма информация за това какви ще са следващите стъпки на фонда след изтичането на финансовата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *