МВФ запазва прогнозата си за 4% спад на българската икономика през 2020 г.

През второто и третото тримесечие на 2020 година има по-сериозно от очакваното възстановяване на икономическата активност в световен мащаб, особено в Китай, и по тази причина Международния валутен фонд (МВФ) гледа по-оптимистично в прогнозата си за развитието на световната икономика.

Фондът гледа по-оптимистично на COVID кризата през тази година, но снижава очакванията си за растеж през 2021 г.

МВФ запазва прогнозата си за 4% спад на българската икономика през 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

В последния доклад на институцията е вписан очакван спад на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 4,4%. През юни Фондът прогнозира намаляване на БВП в рамките на 4,9 на сто. През 2021 година ще има ръст от 5,2%, макар че очакванията през лятото бяха за ръст от 5,4 на сто. Като цяло връщането на нивата преди кризата ще бъде продължително, а COVID ще струва на света 28 трилиона долара, допълват още от МВФ, информира investor.bg.

За България фондът запазва прогнозата си от април, че икономиката на страната ще се свие с 4% през 2020 година. През 2021 година ще има възстановяване и ръст от 4,1%.

В средносрочен период растежът на глобалната икономика ще се забави до около 3,5% годишно. Пандемията ще върне назад усилията, направени след 1990 година, за намаляване на бедността и ще повиши неравенството. Близо 90 млн. души ще живеят с под 1,90 долара на ден, сочат още разчетите на МВФ.

МВФ: Световната икономика ще се свие по-малко от очакваното - Свят - DarikNews.bg

Свиването на БВП на развитите страни ще бъде по-значимо – с 5,8 на сто, спрямо 3,3% за развиващите се пазари. За икономиката на САЩ понижението ще бъде от 4,3 на сто, докато икономиката на еврозоната ще се свие с 8,3 на сто. Локомотивът на Европа – Германия, очаква спад на БВП от 6%, а най-тежка ще бъде икономическата криза в Испания с понижение от 12,8 на сто.

2021 година обаче ще бъде позитивна и развитите икономики очакват ръст от 3,9 на сто, като за САЩ повишението ще бъде от 3,1 на сто, а за еврозоната – 5,2%. След кризата през 2020 година Испания ще ускори икономическата си активност и очаква ръст на БВП от 7,2%. За Германия ръстът ще бъде 5,2 на сто.

МВФ очаква спад на БВП на България с 4% през 2020 г. - Бизнес - БНР Новини
 Развиващите се пазари очакват ръст на БВП от 6 на сто през 2021 година.

Спрямо предишната прогноза МВФ е по-оптимистичен за 2020 година, но свива леко очакванията си за възстановяването през 2021 година.

Несигурността  за икономиката е необичайно висока – свързана е със здравеопазването и фактори, които са трудни за предсказване, пише още МВФ. Един от тях е развитието на пандемията и отражението й върху здравната система. Рискове за икономиката крият още слабото търсене, кризата в туризма и намалените парични потоци.

МВФ увеличи прогнозата за икономическия растеж на Турция | TRT Български
 Намирането на ваксина и успешно лечение на коронавируса може да доведе до по-бързо възстановяване на икономиката до нивата отпреди инфекцията.

Но и съществува риск прогнозите да се окажат прекалено оптимистични и реалната ситуация да бъде по-лоша. Това може да се случи, ако вирусът прогресира, работата около лечението му се забави или страните нямат равен достъп до ваксините. Тогава ще се задълбочи социалната дистанция и могат да бъдат очаквани нови затваряния на бизнеси, ръст на фалитите и загуба на доходи и работни места.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *