МВФ обяви навлизане в опасна фаза

Пресконференцията бе посветена на представянето на новия прогнозно-аналитичен доклад за перспективите на световната икономика, който се публикува два пъти годишно, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Израз на тази тревожна констатация е значителното понижение  на прогнозата на Фонда за световния икономически растеж в САЩ и Европа до края на годината и през идната година. МВФ очаква американската икономика да постигне растеж от едва 1,5 на сто тази година и 1,8 на сто идната година. Това е спад спрямо юнските прогнози за 2,5 през 2011 година и 2,7 на сто през 2012 година.В днешния свят вероятно „не е са останали истински безрискови активи“, допълни Бланшар на днешната пресконференция.
На въпрос на китайски журналист къде би инвестирал личния си един милиард долари, ако го има, главният икономист на Фонда отговори, че не е консултант по управление на инвестициите и не дава подобни съвети. „В същото време е очевидно и ние го виждаме, защото агенцията „Стандард енд Пуърс“ (Standard and Poor’s) понижи облигациите на САЩ, че вероятно вече живеем в такъв свят, в който истински безрискови активи не останаха“, допълни с по-сериозен тон Бланшар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *