МВФ прекрати мисията си в Косово заради нарушения

В комюнике МВФ съобщи, че договорът за 2011 г. е анулиран.  „Част от бюджета за 2011 г., в частност значително повишение на заплатите, не е в съответствие с поетите ангажименти в рамките на програмата – заявиха от фонда. – Поради тази причина никакво разглеждане на програмата не може да бъде извършено“.
Изявлението идва след двуседмични преговори между МВФ и косовското правителство относно кредита, за който се бяха споразумели двете страни в средата на 2010 г.  Прекратяването на стендбай споразумението ще лиши правителството на Хашим Тачи от възможността да разполага с безвъзмездна помощ и изгодни кредити от международните финансови организации – МВФ, Световната банка и Европейската комисия. Предвидено бе тези средства да покрият тазгодишния бюджетен дефицит от 226 млн. евро.
Изключването на Косово от страна на МВФ ще представлява рядък случай в практиката на организацията.  Оценките в Прищина са, че Косово е заплашено от колапс на бюджета заради несъразмерността на приходите и разходите, а това ще доведе правителството до ситуация да не може да изплаща заплатите на служителите в държавния сектор.
От фонда все пак посочиха, че ще продължат да следят финансовото представяне на Косово през годината, което може да доведе до сключването на ново споразумение през 2012 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *