МВФ прогнозира световна рецесия догодина

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) заяви, че перспективите пред световната икономика „значително са се влошили“ от април насам и тя не може да изключи възможна световна рецесия през следващата година, като се имат предвид повишените рискове, предаде Ройтерс.

МВФ опроверга информацията, че се оттегля от гръцката спасителна програма - Труд

„2022 г. ще бъде трудна, но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна„, добави ръководителят на финансовата институция. „Рисковете от рецесия се увеличиха за 2023 г.“

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви пред Ройтерс, че през следващите седмици фондът ще понижи прогнозата си за 2022 г. за глобалния икономически растеж, която засега е 3,6% , за трети път тази година, като добави, че икономистите на МВФ все още финализират новите числа, информира pariteni.bg.

Според Георгиева забавянето на икономическия растеж може да се окаже „неизбежна цена“ предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност.

Очаква се МВФ да публикува актуализираната си прогноза за 2022 г. и 2023 г. в края на юли, след като намали прогнозата си с близо цял процент през април. Световната икономика се разшири с 6,1 % през 2021 г.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *