МВФ: Щатският фондов пазар е надценен

Средата на ниски лихвени проценти е поставила началото на търсене на доходност и е създала разтегнати оценки на рисковите активи, включително американския пазар на акции, според доклад на Международния валутен фонд, публикуван в сряда.МВФ: Щатският фондов пазар е надценен.

Резултат с изображение за САЩ БОРСА

„Пазарите на акции изглежда са надценени в Япония и Съединените щати“, каза МВФ в последния си доклад за глобална финансова стабилност.

Американският фондов пазар просто стана надценен от пролетта, като следствие на разтеглените финансови оценки е налице съществен риск от резки и внезапни корекции, предупреждават още от МВФ.

МВФ заяви, че инвеститорите изглежда вярват, че Федералният резерв и другите централни банки ще реагират бързо на рязко затягане на финансовите условия, „следователно косвено осигуряват застраховка срещу значителни спадове на цените на акциите“.

Този вид предпазна мрежа е наречена за първи път „Грийнспан пут“ след катастрофата на фондовата борса през октомври 1987 г. Сега този сценарий е актуализиран до понятието „Пауъл пут“, като намек за функцията на „пут опцията“ – действителна за намеса, идваща от притежателя на право, но не и задължението да се продава един актив на определена цена.

Пазарът очаква централните банки да останат в режим на разхлабена монетарна политика, заради лошото представяне на световната икономика. Въпреки спорадичните скокове, като цяло волатилността е сравнително ограничена през тази година, се казва още в доклада.

Вярата в спасяването, което централните банки биха направили, инвеститорите си позволяват да поемат по-големи рискове в търсене на доходност, в средна на рекордно ниски лихви и доходност по щатските държавни облигации.

От април цените на акциите в САЩ са се увеличили, въпреки факта, че оценките, базирани на фундамента са се влошили, до голяма степен следствие на по-голямата несигурност на външната среда.

Индексът S&P 500 нарасна вчера и заедно с този на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average е на около 1% от рекордните си нива от месец юли, информира infostock.bg.

Отделен доклад, публикуван от международната агенция във вторник, показа, че световната икономика се доближава опасно до рецесията.

Изглежда финансовите пазари смятат, че политиката на централните банки достигна повратна точка и че всички усилия през последните няколко години за изместване на лихвените проценти вече приключват.

Тази промяна „подсказва, че устойчивата нормализация на лихвите и балансите на централните банки може да бъде по-трудна от предвидената по-рано“, се казва в доклада.

Централните банки също са изправени пред предизвикателство за комуникация, „когато облекчават паричната политика в подкрепа на икономическата експанзия в среда на повишени рискове за спадове“.

В доклада на МВФ се посочва също, че спредът върху облигациите с висока доходност е прекалено компресиран спрямо фундамента, заедно с облигациите с инвестиционен клас в еврозоната и САЩ.

Доходността по американските 10-годишни облигации достигна 1.737% и е доста под 52-седмичния й връх от 3.232% миналия ноември.

Облигациите на нововъзникващите пазари изглежда са надценени при повече от една трета от емитентите, включени в глобалния облигационен портфейл на JP Morgan Emerging Markets Global Global към третото тримесечие, се казва в доклада.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *