Между 5 и 10 банки изплащат депозитите в КТБ

Между 5 и 10 банки ще изплащат защитените депозити на вложителите в КТБ и макар срокът за теглене на парите да е пет години – опашките изглеждат неизбежни. На тях ще се наредят и доста известни лица.

Състезанието между самите банки за вложителите на КТБ също е неизбежно, тъй като много от евентуалните клиенти са наистина скъпи.

Почти месец преди да започне изплащането на защитените депозити в КТБ, вложители вече започнаха да се трупат пред банката, допълва bTV.

Една от дошлите пред банката сподели, че се притеснява, че след половин година без достъп до спестяванията си, сега ще бъде ощетена: „Още по-неприятно е, че в дадена валута ще ги обръщат в левове, отново вложителите ще загубят“, обясни тя. Депозитите във валута ще се изчисляват по курса на БНБ за 4 декември, когато започва изплащането. Гаранционният фонд е подготвил разяснителна кампания.

Един от хората, които ще загубят значителна сума, е бившият треньор на Ботев (Пловдив). Отборът се финансираше от Цветан Василев, а парите на Станимир Стоилов останали сред блокираните в КТБ.

„При всички положения аз ще си потърся правата, в крайна сметка това са честни пари, за които в крайна сметка могат да се покажат и документи и всичко“, категоричен е бившият наставник на „Левски“ и националния отбор.

Икономисти предупреждават – казусът далеч не е приключил. Настояват процедурата по несъстоятелност да е публична – за да е ясно какви пари ще се върнат в Гаранционния фонд при осребряването на активите, както и от коя дата КТБ се счита за неплатежоспособна, защото всички цесии след този момент могат да бъдат обявени за недействителни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *