Меркел: ЕС навлиза в решаваща фаза за търсенето на стратегия за излизане от кризата

Европейският съюз навлиза в решаваща фаза в търсенето на трайна стратегия за излизане от икономическата криза, заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща с президента на съюза Херман ван Ромпой в Берлин, предаде ДПА.
Херман ван Ромпой разговаря с Меркел на работна вечеря, в рамките на обиколка в европейските столици, две седмици след като пое поста на председател на Европейския съвет.
„Ние се опитваме да намерим изход от финансовата и икономическата криза, и да разработим по-нататъшна стратегия на лисабонската стратегия“, заяви Меркел във връзка с предстоящата на 11 февруари среща на върха на ЕС, пише БТА.
Лисабонската стратегия – която е различна от Лисабонския договор – е реформаторска програма на Европейския съюз, приета на срещата на Европейския съвет в Лисабон през 2000 г. Стратегията предвиждаше ЕС да се превърне в най-динамичната и конкурентоспособна икономика в света към 2010 година. Мнозина наблюдатели обаче смятат, че тя се е провалила, и страните членки сега търсят нов десетгодишен план.
Тези дни испанското правителство, което заема ротационното председателство на ЕС от началото на годината, предложи смели икономически реформи, които бяха посрещнати хладно в Берлин и други столици, отбелязва агенцията.
Ван Ромпой заяви на срещата си с Меркел, че ще посвети голяма част от времето си през следващите седмици на посрещането на двойното предизвикателство на икономическото възстановяване и борбата с климатичните промени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *