МИЕ: Таксата върху зелената енергия в Гърция е 30%

Такса върху цената на зеления ток, която ще влезе в сила у нас от догодина, действа и в други европейски държави. В Чехия тя е от 26 до 28%, а в Гърция – 30 на сто. Подобни мерки предприемат и Италия, Испания, Румъния и Обединеното кралство. Това се посочва в официална позиция на Министерство на икономиката и енергетиката по повод вчерашния протест на ВЕИ производители.

Пред министерството вчера се събраха 100-тина души. След като в сряда стана ясно, че по предложение на „Атака” от 1 януари върху цените за ток от вятър и слънце ще се налага 20% такса, асоциациите на тези производители проведоха сериозна офанзива, която завърши с вчерашния протест.

От министерството уточниха, че тази такса ще важи само за продадения ток за регулирания пазар, на който са битовите потребители. Освен това таксата няма да се прилага със задна дата, както е било направено в Чехия. Тя ще се приема и като нормативно признат разход, с който ВЕИ производителите ще си намаляват печалбата.

От икономическото ведомство посочват, че цените на зелената енергия достигат 353 лв. за мвтч. Аналогичната цена за АЕЦ „Козлодуй” е 37,75 лв. за мвтч. Делът на зелената енергия у нас вече е достигнал 15% при изисквани от ЕС към 2020-а 16 на сто.

Междувременно стана ясно, че ЕС е наложил двугодишно антидъмпингово мито за китайските слънчеви панели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *